Велинград - online - Мястото, родило Н. Гяуров, трябва да създаде свой култ 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Мястото, родило Н. Гяуров, трябва да създаде свой култ
Публикувано 2009-09-15 08:51:37 от Темпо

“Местата, където са се родили гении като Николай Гяуров, трябва да създадат свой култ и да превърнат имената им в герои на днешното време” - думите на Магдалена Манолова предшестваха прожекцията на документалния филм за Гяуров “Libera me” и дадоха начало на честването на 80 г. от рождението на певеца на 13 септември. Филмът, режисиран от М. Манолова, е правен след кончината на Гяуров през 2005 г. и съживи неговия глас. Няма нищо по-красиво от човешкия глас, смята Н. Гяуров приживе, а според М. Манолова в невероятния му глас оживяват неговите корени и духа на Родопа. Филмът съживи и присъствието на певеца - присъствие, за което Мирела Френи казва, че сякаш Бог бил положил ръка на главата му. Съживи и самочувствието ни за приноса на България и конкретно на Велинград към световната оперна сцена.

Вечерта пред паметника на Н. Гяуров бяха положени много венци и цветя: от Общинска администрация, Общински съвет, ГЕРБ, БСП, ДПС, ЗНС, Историческия музей, трите читалища, съученици на певеца, граждани и гости, сред които директорът на Националната опера и балет проф. Пламен Карталов и бившият председател на Комитета по култура Георги Йорданов.
Залата на читалище “Отец Паисий”, от чиято сцена тръгва към света Н. Гяуров, беше пълна с почитатели на музиката и официални гости: народният представител от ГЕРБ Ангел Даскалов, зам.-областният управител Ваня Минкова, кметът Иван Лебанов и заместниците му, зам.-председателят на ОбС Снежана Велева. Организатори на тържествения концерт бяха община Велинград, ОНЧ “Отец Паисий”, Историческият музей и Националната опера. В памет и с почит към Николай Гяуров пяха солистите на Националната опера Радостина Николова - сопран и Петър Найденов - бас, Градският хор “Н. Гяуров” под диригентството на Ели Саздова, музикална школа “Звънче”. Прозвуча новото стихотворение “Орфей е възкръснал” на Ангел Горанов, посветено на Гяуров, а слово за творческия му път прочете Г. Йорданов.
Новината от концерта е, че вече утвърденото сътрудничество между ОНЧ “Отец Паисий” и Националната опера ще продължи - подробности в интервюто с проф. Карталов в следващия брой на “Темпо”.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води