Велинград - online - По-малко първолаци тръгват на училище 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

По-малко първолаци тръгват на училище
Публикувано 2009-09-15 09:03:52 от Темпо

С букет цветя за първата учителка на 15 септември 2009 г. зад училищния чин ще седнат 447 първолаци, разпределени в 25 паралелки в училищата в община Велинград. Те са с 53 деца по-малко, отколкото миналата година, когато в първи клас имаше 490 ученици. В групи за предучилищна подготовка на училище тръгват 83 деца във Велинград и 183 деца от района.
Общо 4422 ученици ще учат през 2009/2010 година в 224 класа в общинските училища. Към тази бройка трябва да се добавят и учениците от трите държавни професионални училища по туризъм, горско стопанство и дървообработване. Няколко факта дават основание на Община Велинград да отчете старта на новата учебна година като успешен:

* На територията на общината няма закрити училища, а общинското ръководство стои зад ангажимента да не прилага такава мярка, която би довела до отпадане на ученици и увеличаване процента неграмотност в малките населени места. От 2009 г. основното училище в Драгиново вече има статут на СОУ. Общината е направила предложение пред министерството 5 училища да получат статут на защитени: Сърница, Абланица, Бирково, Кръстава и Побит камък. Задвижена е и процедурата към досегашните 4 средищни училища да бъдат прибавени още 4, което ще гарантира осигуряването на средствата за транспорт на учениците.
* Втора година след въвеждането на делегираните бюджети общината приоритетно отделя и собствени средства за съфинансиране на всички маломерни и слети паралелки. За 2009 г. сумата е 152 377 лева. В района са разкрити и 12 полудневни групи към училищата, за които общинската хазна заделя 96 000 лева.
* Доставката на учебниците е приключила и закъсненията като миналогодишните няма да пречат на учебния процес.
* По различни национални програми на образователното министерство е осигурено финансиране на редица проекти. Благодарение на 3 от тези проекти през новата учебна година учениците в СОУ “В. Левски” ще спортуват в основно ремонтиран физкултурен салон, а в ОУ “Христо Ботев” Велинград и СОУ “Христо Смирненски” ще разполагат с нови спортни площадки.
* В изцяло ремонтираната сграда на Общинския детски комплекс влиза началният курс на СОУ “Св.св. Кирил и Методий”. Пълното саниране на сградата за 201 660 лева е по проект “Красива България”, съфинансиран от общината.
В детските граници през август бяха направени ремонти на покриви, кухненски блокове, ел. табла и инсталации и освежаване на помещенията. Велинград е от малкото общини, която от години не увеличава таксата за детска градина, но въпреки това дневният оклад за храна се вдига от 2 лева на 2.20 лева. Това е възможно с осигурените допълнителни 140 000 лева за храна и отопление в детските градини, където тази есен ще има 1052 деца.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай