Велинград - online - Велинград и Ракитово - с първо място на фестивалаНа 11 и 12 септември в Пазарджи 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Велинград и Ракитово - с първо място на фестивалаНа 11 и 12 септември в Пазарджи
Публикувано 2009-09-22 08:34:25 от Темпо

На 11 и 12 септември в Пазарджик се проведе VII регионален фестивал на певческото творчество на хората с увреждания, посветен на 20-годишнината на Съюза на инвалидите в България. Организатори и домакини бяха Община Пазарджик, регионалното ръководство и пазарджишката организация на СИБ. Душата и сърцето на това красиво и жизнерадостно събитие бяха, разбира се, те - влюбените в песента състави на организациите на инвалидите в Батак, Брацигово, Велинград, Панагюрище, Пещера, Ракитово, Черногорово, Пазарджик. Гости на фестивала във всичките му прояви - семинар, работни срещи, разходка на Острова на р. Марица, другарска вечеря и надпяване - бяха представителни групи от Перник и Смолян.

Фестивалът се проведе в зала “Маестро Г. Атанасов”. В приветствието си към участниците зам.-областният управител Дафинка Семерджиева благодари на организациите на хората с увреждания за техния неуморен труд, воля и усилия да работят заедно с всички за постигане на по-добър живот. С “Добре дошли” поздрави фестивалците и зам.-кметът Ангел Велков. “Общината винаги е помагала и ще продължава да помага с каквото може на организациите на хората с увреждания” - каза г-н Велков и пожела традицията за провеждането на тези фестивали никога да не секва, да има 8-ми, 9-ти и 90-ти фестивал. Цветя и поздравителен адрес изпрати и председателят на Общинския съвет на Пазарджик Героги Йорданов.
Тази година надпяването имаше състезателен характер с ясно определени критерии и изпълнителски нива. Мотивът беше всяко постижение да бъде откроено, за да стане цел и отправна точка за нови. Поканените да участват в журито специалисти имаха нелеката задача да направят класация по съвест и едновременно с това до поощрят труда, усилията и желанието за добро представяне на всички участници. Атанас Чолаков - главен художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци - Пазарджик, Иванка Паунова - диригент и дългогодишният участник и организатор на певчески състави Асен Градански се справиха отлично.
Велинградската организация на инвалидите “Зорница” се представи с певческата си група “ПриятелиЯ на песента” с художествен ръководител Маргарита Шаламанова и музикален съпровод на акордеон Димитър Похлупков. Много се трудиха нашите певци, за да добият този удивителен синхрон на гласовете, това чисто и красиво звучене, което омая и публика, и жури. Много внимателно, професионално според оценката на журито, беше подбран репертоарът. Висока оценка бе дадена и на съпровода на Димитър Похлупков. Двете групи - на Велинград и Ракитово бяха първенци на тазгодишния фестивал. Второ място заеха Пещера, Батак и Брацигово, третото заслужи групата от Черногорово. Пазарджик и Панагюрище получиха поощрителни награди.
Впечатляващо е как с всяка изминала година изпълнителската летва се вдига все по-високо, съставите стават все по-прецизни и самовзискателни по отношение на репертоара и сценичното представяне, а празникът става все по-красив и привлекателен. Защото състезателното начало е съпроводено с взаимно доброжелателство и искрено възхищение и защото тук си дават среща приятели, които се радват, че се виждат, споделят опит, научават едни от други интересни неща и се зареждат с енергията на дълбоко изстраданото човешко добро, която никъде другаде не е така чиста и силна.
Тя, тази енергия, изпълваше залата, когато накрая всички - изпълнители, гости, жури, публика запяха “Моя страна, моя България”. Страната, която обичаме до болка и в която искаме да сме щастливи.
УС на “Зорница” благодари на кмета Иван Лебанов за осигурения общински превоз за участие във фестивала.
Катя Славова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай