Велинград - online - Телефонни измами “2 в 1” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Телефонни измами “2 в 1”
Публикувано 2009-09-22 09:02:33 от Темпо

Десетки са пострадалите от телефонни измами във Велинград, а измамниците стават все по-изобретателни. През изтеклата седмица се случи поредната измама “2 в 1”, която заслужава да бъде описана подробно, за да няма нови жертви на лъжливи обаждания по телефона.
На 14 септември пресцентърът на МВР пусна съобщение, в което за кой ли път описва станалия вече класически сюжет: 80-годишният И. А. от Велинград получава телефонно обаждане от мъж, който се представя за следовател и съобщава, че внукът му е направил катастрофа и има загинал човек.
За да освободи внука от ареста, лъжливият следовател иска пари. Договарят сумата от 6800 лева, които да бъдат предадени на определено място. След разговора пенсионерът проявява достатъчно разум и сигнализира в РПУ - Велинград. Полицията организира акция и в момента на предаването на парите задържа 48-годишния Г. Д. от Велинград, срещу когото е заведено бързо полицейско производство за измама.
Това е едната “сюжетна линия”, но де факто те са две. Измамените също са двама, защото наред с възрастния пенсионер жертва на друга телефонна измама е и задържаният Г. Д.
Неговата история започва с това, че преди месеци остава без работа и надлежно се регистрира в Бюро по труда - Велинград. Свободни места по неговата специалност няма и той се интересува дали не могат да му предложат друга работа. Служителка на Бюрото по труда му дава телефонен номер на фирма за недвижими имоти в Силистра, която търсела брокер за Велинград. Без никакви съмнения, тъй като е получил телефона от държавна институция, безработният мъж звъни на мобилния телефон и се свързва се с човек, представил се като Добри Добрев. На въпроса дали все още търсят човек за работата във Велинград отговорът е, че вече са намерили. Няколко дни след този разговор обаче въпросният “Добри Добрев” звъни на Г. Д. и го моли спешно да им свърши работа: важни документи за сделка трябвало по най-бързия начин да бъдат докарани в Силистра. В телефонния разговор мъжът прави съблазнителна оферта: 150 лева за бензина до Силистра и 150 лева за услугата. Безработният се съгласява и получава инструкции на какъв адрес във Велинград да отиде и кого да търси, за да получи документите. Отива на посочената му улица, разговаря с жена, която живее на адреса и от която научава, че там такова лице няма. Притеснен, Г. Д. звъни на мобилния телефон, че на посочения адрес не може да открие търсения човек. “Добри Добрев” му казва да чака на улицата, човекът всеки момент щял да се появи и заръчва да остави телефона отворен, за да може и той да говори с него.
Почти като на кино тук двете сюжетни линии се преплитат: по улицата се задава пенсионерът И. А., носещ под мишница пакет и през отворения прозорец оставя пакета в автомобила на Г. Д. В този момент се появявят полицаите, които задържат 48-годишния мъж и го откарват в ареста с обвинение за измама. За себе си задържаният Г. Д. разбира, че е щял да бъде използван като “муле”, което да занесе в Силистра не важни документи, а пари от една телефонна измама. Впоследствие се оказва, че в пакета, оставен в колата, има само стари вестници. Но оттук нататък обвиненият ще трябва да доказва, че никога не е звънял по телефона на пенсионера, не се е представял за следовател, не е уговарял предаване на пари и т.н.
В такава ситуация може да попадне всеки, който лековерно се довери на телефонни оферти като тази на “Добри Добрев от Силистра”. Затова и разказваме двете истории на двете жертви на две отделни телефонни измами, които са част от един общ сценарий за ограбване на хора.
Съчинителите на схемата “2 в 1” наистина са отлични психолози и са отлично информирани. Но засега те са на свобода и сигурно и в момента плетат нова мрежа, в която да хванат поредните наивни жертви...
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води