Велинград - online - Бъдещето на плуването зависи от спешно решение на съветниците 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Бъдещето на плуването зависи от спешно решение на съветниците
Публикувано 2009-10-05 23:01:23 от Темпо

На 28 септември се състоя среща между кмета на общината Иван Лебанов и треньорите по плуване от ПК “Чепинец” и ПК “Белмекен”. В разговора участваха още заместник-кметът Валентина Цветанова, президентът на фирма “ТИПС” Кръстьо Тричков и Атанаска Хрисчева от “Спортни имоти и пазари”, а темата бе ремонтът на Закрития плувен басейн.
Спортното съоръжение се ремонтира от “ТИПС” по проект “Красива България”. Общата стойност на проекта е 300 000 лева, като 200 010 лева осигурява общината. Според правилата на “Красива България” след приключване на ремонта общината може да си върне част от парите след решение на Министерство на финансите.

В хода на ремонтните дейности възникват няколко сериозни проблема. Първият и основен сред тях са допълнителните разходи за дейности, които не са част от проекта, но са абсолютно наложителни: поставяне на стартови блокчета, на стълбички за влизане и излизане от басейна, на перила и дръжки. Без тези детайли басейнът няма да може да изпълнява всичките си функции на спортно съоръжение, а сумите не са малки. Г-жа Цветанова съобщи за “Темпо”, че според проучване на доставните цени, направено от “Спортни имоти и пазари”, цената на едно стартово блокче е 1315 лева без ДДС. За да се провеждат състезания и тренировки на басейна, са нужни 6 блокчета.
Стълбичките струват по 357 лева без ДДС едната, а за 50 линейни метра неръждаеми перила са нужни поне 5000 лева. Абсолютно необходимо е около басейна да бъде поставена настилка от гранитогрес или друг материал, който да не е хлъзгав. В хода на ремонта е направен допълнителен разход и за изливане на бетон, за да може дълбочината на басейна да бъде коригирана.
По време на срещата при кмета от фирма “ТИПС” са изразили становище, че те са съгласни да се заемат с допълнителните дейности, но искат да имат сигурност за плащанията. За да се гарантира такава, е нужно общината да подпише договор за допълнителните средства. Следва да се отчита и фактът, че в момента “Красива България” е спряла плащанията към фирмата изпълнител, тъй като там тече смяна на ръководството и ревизия на досегашната дейност.
С идеята да се помогне за по-бързото приключване на ремонта, включително с извършване на нужните довършителни дейности, кметът Иван Лебанов направи опит да внесе проблема като допълнителна точка в дневния ред на сесията на 30 септември. Искането обаче бе отхвърлено за разочарование най-вече на хората от плувните клубове.
За плувци, треньори и родители срокът за приключване на ремонта на Закрития басейн е от първостепенна важност, защото няма къде да тренират. Времето вече не позволява да се водят нормални тренировки в студената вода на големия басейн на Централния минерален плаж. Децата студуват, някои се разболяват и тренировъчният процес е много труден. Десетки са притеснените родители, които от една страна се тревожат да пускат децата в студената вода, а от друга страна не искат да прекъсват тренировките, защото много деца виждат бъдещето си в плувните коридори. Спира се подготовката на национални състезатели и шампиони, блокира се и подготовката за предстоящи важни състезания във всички възрастови групи. Поучени от примера в Пазарджик, където плуването претърся огромен трус заради ремонта на тамошния басейн, велинградските треньори настояват час по-скоро да се създадат условия за подновяване на тренировките на Закрития басейн. Той остана единственото съоръжение от подобен тип във Велинград, където могат да се обучават деца. Допълнителните им притеснения са, че след ремонта басейнът ще бъде по-дълбок, което ще утежни работата с деца.
Нашата цел е да научим всяко дете във Велинград да може да плува, това лято двата плувни клуба обучиха 240 деца, казват Христо Доксинов от ПК “Чепинец” и Велко Клешков от ПК “Белмекен”. Не е случаен фактът, че от години във Велинград няма удавено дете, което се дължи и на успешната работа на плувните клубове. Според треньорите дългогодишните и славни традиции на плувния спорт във Велинград трябва да бъдат запазени и развивани.
В момента отговорността и решаващата дума за бъдещето на плуването е на Общинския съвет. Ако съветниците се съберат на извънредна сесия още тази седмица и гласуват нужните допълнителни пари, ремонтът може да приключи около средата на октомври и плувците да подновят нормалните тренировки. Общинският съвет вече нееднократно показа загриженост за спорта не само на думи, а и на практика, като само в последните 2 месеца гласува пари за ФК “Чепинец” и средства за дофинансиране на три училищни спортни площадки. Велинградската плувна школа, донесла толкова купи, медали и титли, обучила толкова деца и шампиони, заслужава също да получи подкрепата на Общинския съвет. И то спешно, в този критичен за плувния спорт момент.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай