Велинград - online - Двете власти се надцакват с прокурорски проверки 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Двете власти се надцакват с прокурорски проверки
Публикувано 2009-10-05 23:02:17 от Темпо

Много работа за Окръжната прокуратура се очертава след редовната сесия на 30 септември. Председателят на Общински съвет - Велинград ще сезира Окръжна прокуратура - Пазарджик по два доклада на Държавната финансова инспекция за нарушения на кмета Иван Лебанов. От своя страна на следващата сесия (тъй като сега мнозинството не прие точката сега да влезе в дневен ред) кметът ще внесе искане прокуратурата да бъде сезирана за финансово нарушение на председателя на Общинския съвет Мустафа Джамбаз във връзка с изплатени хонорари на адвокат Бельов в размер на 80 000 лева.

Тон за конфронтационния дух, в който протече заседанието, даде Александър Гагов. Заради отсъствие по болест на М. Джамбаз този път сесията бе водена от Ал. Гагов, който разгърна ярка палитра от обиди, закани, високомерие и незачитане мнението на съветници, общински служители и граждани.
Двата доклада на Държавната финансова инспекция са от май и септември 2009 г. Съветниците спориха по това дали имат право те да сезират прокуратурата. Според Ек. Каферинова Общинският съвет може да сезира за неизпълнение на свое решение или по данни за нарушения от проверка, която местният парламент е извършил. Аналогична позиция застъпи Тома Пачалов, според когото това е лесен и евтин PR, който не носи никакви ползи на града и общината. Стоянка Кърпачева, секретар на Община Велинград, прочете на съветниците законовия текст, според който при налични данни за престъпление Държавната финансова инспекция е органът, който сезира прокуратурата. Общината не трябва да се притеснява от проверки, обяви в залата Фидел Беев, който вече е подал сигнали до прокуратурата.
Иван Лебанов определи случващото се като атака с цел злепоставянето му като кмет на общината. По всички данни от докладите на ДФИ са информирани Икономическа полиция, ДАНС и прокуратурата и няколко пъте виче са правени проверки. Кметът поиска да не оставя и сянка от съмнение, че той бяга от проверките и призова всички съветници да гласуват за сезиране на прокуратурата. Но отправи и молба съветниците да бъдат също толкова принципни и когато той внесе предложението за проверка на финансовото нарушение на председателя на Общинския съвет.
17 съветници от ДПС, БЗНС, ВМРО и ГЕРБ застанаха зад искането за сезиране на Окръжна прокуратура. Екатерина Каферинова попита защо А. Гагов се крие зад Общинския съвет и си измива ръцете със съветниците, при положение, че е можел и сам да сезира прокуратурата. Тя попита как така групата на ГЕРБ гласува да се даде на прокурор екипа, в който участва и ГЕРБ и ги призова при това положение да излязат от управлението на общината. Д-р Ж. Чешмеджиев отговори, че структурата на ГЕРБ след внимателен анализ е взела решение, никой от ГЕРБ няма основание да се притеснява от проверки и е хубаво истината да излезе наяве.
“Този въпрос приключи, не се страхувам - нека проверяват, от една година съм проверяван по същите сигнали”, каза на финала кметът Иван Лебанов.
Какви точно данни и факти обаче съдържат двата доклада на ДФИ засега знаят само избрани. София Ключкова, председател на ИК “Да поработим за Велинград”, поиска гражданите на общината първо да бъдат информирани и докладите да се предоставят публично. Ако има нарушения, хората трябва да ги знаят, а не обществото да тъне в догадки и да бъде само свидетел на политически боричкания.
Материалите от сесията подготви Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай