Велинград - online - Това ли заслужава българската войнска слава?! 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Това ли заслужава българската войнска слава?!
Публикувано 2009-10-13 09:32:02 от Темпо

На малко пространство в центъра на Кара тепе има много история. Буквално на метри от новата паметна плоча за героите на Балканската война се сблъскваме с нагледен пример как не знаем и не тачим миналото си.
Десетките хора, минаващи през поляната, едва ли си дават сметка, че прескачат окопи, строени от войниците точно по времето на Балканската война. Днес повечето от тези окопи и траншеи са просто поредното място за изхвърляне на боклуци.

В още по-плачевен вид са землянките, които датират от същото време. Съоръженията са добре запазени, те са изградени от тухли, имат отдушници и решетки, но до тях няма достъп, защото входовете са блокирани от храсти и отпадъци. Според запознати малко са местата в България, където могат да се видят все още съществуващи фортификационни съоръжения от началото на ХХ век. На Кара тепе това е запазено, но в крайно лошо състояние. Историята буквално е поругана, защото към днешна дата в някои от землянките се гледат животни!
А при наличие на воля и работа тази златна страница от историята на Чепинско може да бъде възстановена така, че и днес хората да я “прочетат”. Достатъчно е окопите и землянките да бъдат изчистени и да бъде поставена поне една табела, която да разказва на преминаващите какво се е случило тук и какво виждат. Ние сме хората, които трябва да тачим не само на думи, а и на дело българската войнска слава. Тя заслужава да бъде възкресена там, където нейната история е запазена. Кара тепе е такова място, а дългът да покажем тази славна страница е на нас, потомците.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола