Велинград - online - 97 години след Балканската война: Знак на почит към войводата Ботушанов и негови 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

97 години след Балканската война: Знак на почит към войводата Ботушанов и негови
Публикувано 2009-10-13 09:37:24 от Темпо

97 години след 6 октомври 1912 г. на Кара тепе бе поставен знак, който ще напомня на поколенията славната история на четата на войводата Иван Ботушанов. Точно от това място започва участието на 180-те четници от Чепинското корито в Балканската война. За да остане жив техният пример и подвиг, Дружество за защита на Родопите - Велинград реши да сложи възпоменателна плоча.

Тържественото откриване и освещаване на паметника се състоя на 5 октомври. На метри от параклиса на Света Богородица се събраха велинградчани, дошли специално за случая, и официалните гости, сред които кметът Иван Лебанов, зам.-кметовете Георги Янчев и Исмет Бабучи, директорът на ДГС “Чехльово” инж. Кирил Тодоров, родственици на войводата Иван Ботушанов начело с неговия внук, който носи същото име.
За силното национално движение в Чепинското корито след Освобождението, когато част от българите по поречието на Места, Неврокопско и Разложко остават под робство, говори председателят на Дружеството за защита на Родопите - Велинград Георги Пашов. В емоционалното си слово той се върна към създаването на четите от местното население, участието в Илинденско-Преображенското въстание и в Балканската война. Това са златни страници от историята на нашия край, които малко сме позабравили, каза ораторът.
Г-н Пашов обясни, че мястото на паметната плоча не е избрано случайно: от тук тръгва четата на Ботушанов и точно тук е минавала границата между освободените и останалите поробени български земи. Делото по осъществяване на идеята за поставяне на паметната плоча е било трудно и невъзможно без съпричастността и личната помощ на директора на ДГС “Чехльово” Кирил Тодоров, на когото г-н Пашов изказа огромна благодарност. Дружеството благодари още на Георги Колев за изработката на масивната плоча и на кмета Лебанов за подкрепата на общината.
За краткия, но наситен с героизъм и патриотизъм живот на Иван Ботушанов разказа Костадин Ушев, секретар на Дружеството за защита на Родопите. Той припомни как Чепинският край става един от центровете на емиграцията и тук ври и кипи, а обикновените хора очакват Балканската война като желана буря, която ще отнесе робията и ще донесе свободата на всички българи. След обявяването на мобилизацията в Чепинско първо се сфирмира четата, водена от Йонко Вапцаров, която подпомага 27-ми Чепински полк. Тъй като има много желаещи, се прави и втора чета - тази на войводата Иван Ботушанов, който събира 180 човека. Това е най-голямата чета по онова време. Роденият през 1874 г. в Якоруда Иван Ботушанов извършва редица подвизи по време на Илинденското въстание, предвожда четата през Балканската война, участва в последвалите сражения и войни и умира през 1919 г., след като е ранен в битка. Това е човек, който заслужава признателността на поколенията, каза К. Ущев и призова присъстващите да сведат глави пред всички герои от Балканската война.
Кметът Лебанов откри паметната плоча с думите, че през 2009 г. България е член на ЕС и гледа с надежда към бъдещето, но че в същото време трябва да помним и тачим името и делото на хора като войводата Иван Ботушанов и неговите четници. Кметът изказа голяма благодарност на Дружеството за защита на Родопите - Велинград за техните родолюбиви инициативи.
Тържествен водосвет отслужи отец Стоил, след което на паметника бяха положени венец от ДГС “Чехльово” и цветя от гражданите. Сред най-развълнуваните бяха внукът Иван Ботушанов и неговото семейство. А Стойчо Денизов накара всички да усетят част от атосферата преди 97 години със залп на черешово топче.
Паметната плоча вече е едно от местата на Кара тепе, които са знак за българщината. Намира се в близост до пътя, точно пред параклиса на Света Богородица.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води