Велинград - online - Велинградчани на “Яйце фестивал” в Унгария 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Велинградчани на “Яйце фестивал” в Унгария
Публикувано 2009-10-19 22:32:17 от Темпо

В унгарския град Шиофок, разположен на брега на езерото Балатон, от 9 до 11 октомври за седми път се проведе “Яйце фестивал”. За първи път в него участваха гости от България и то от Велинград - Петър Русев от фирма “ПЕТ” и майсторките на писани яйца Даниела Цопанова и Павлинка Ангелова. Домакините отправиха покана по време на лятната експедиция, организирана от Исторически музей - Велинград в музеи от Източна Европа.

“Яйце фестивал” е голям местен празник, по време на който яйцето се почита като символ на плодородието. Прави се винаги през есента, когато земята е родила своите плодове. В центъра на Шиофок се сваряват 6000 яйца, от които майстори кулинари приготвят ястие с кус-кус, бекон и люти сосове и то се раздава като курбан на плодородието.
Стичат се хиляди хора, които посещават многобройните сергии и изложбата на яйца, рисувани от майсторки. В Унгария майсторките на писани яйца имат различни степени или класове, като най-висшето майсторство е боядисването по канона. Изработено по традицията яйца от майсторка струва около 1500 форинта или 5.5 евро.
В Шиофок велинградчани са посетили и местния музей на яйцето, който представлява частна колекция от яйца, събирана в продължение на 27 години. В колекцията има яйца от почти всяко кътче на Европа и от други континенти. С най-голям интерес разгледах черните яйца на птицата Ему, които са трислойни и позволяват невероятни трицветни варианти за украса, разказа Даниела Цопанова. В музея в Шиофок вече има и писани яйца от Велинград, а за осъществяването на пътуването и създаването на поредните международни контакти нашите майсторки благодарят на г-н Петър Русев.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай