Велинград - online - Те казаха, вие решавате 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Те казаха, вие решавате
Публикувано 2009-10-19 22:49:49 от Темпо

На 15 октомври в салона на читалище “Будилник” в Ракитово се проведе за първи път в България дискусия между кандидат-кметове в малка община. Оригиналната идея и организацията бяха на сдружение “Суткя”, които като неправителствена организация осъществиха връзката между гражданското общество и кандидатите за властта в делова атмосфера и толерантен тон. От шестимата кандидат-кметове присъстваха петима, г-жа Емилия Еленкова се бе извинила за отсъствието с предварително планирана среща от предизбораната й кампания.

Г-н Свилен Топчиев от “Суткя” съобщи съгласувания с участниците регламент: на всички се задава еднакъв въпрос и те отговарят в рамките на 3 минути, а ако въпросът е зададен в писмен вид от гражданите в залата, отговорът е за 2 минути. Незададените въпроси ще бъдат качени на сайта на сдружението и предадени на кандидат-кметовете. Те отговаряха по реда на номерата си в интегралната бюлетина и нямаха право да отправят въпроси и реплики помежду си. Като начало водещият предложи участниците да се представят, да обявят кой ги подкрепя и имат ли визия за екип, с който биха управлявали.
Пръв се представи г-н Стефан Георгиев, подкрепян от партия Атака. Той е техник на битова техника, със средно образование и от 5 г. е общински координатор на подкрепящата го партия, от която смята да търси експертна помощ при формиране на екипа си. “Имам сили да се справя”, каза г-н Георгиев.
Последва представянето на г-н Костадин Холянов, подкрепян от РЗС. Той е със средно образование, заемал длъжностите диспечер, началник експлоатация, началник автобаза в ДАП-Велинград, а на ракитовци е познат като началник на местния ДАП от 1981 до 1991 г. След това се занимава с частен бизнес и осигурява работа на 120 души. Според него “Ръководителят се ражда” и той се смята подготвен за ръководна длъжност.
Трети се представи г-н Красимир Вандев, издигнат от управляващата партия ГЕРБ, което той отбеляза като преимущесто при евентуалното бъдещо кметуване. “Аз ще се справя”, убеден е кандидат-кметът, защото разчита на подкрепа от най-високо управленско масто и визира и помощ от самия министър-председател. Г-н Вандев е завършил УНСС и е магистър по икономика. Натрупал професионален стаж като главен счетоводител в софийска фирма и в “Чепино Лес” Велинград. Общински съветник в Ракитово. Занимава се с частен бизнес, който управлява успешно даже в условията на криза.
Четвърти взе думата г-н Ангел Кожухаров, първият ром, който издига кандидатурата си за кмет в местните избори. Той е със средно образование и по негови думи има успешен бизнес. Беше избран за заместник-кмет от покойния кмет Ангел Говедарски и това го кара да твърди, че познава работата на ОА. “Аз имам капацитет”, казва той и обещава да не прави промени в ОА, ако стане кмет.
Под номер 6 се представи издигнатият от инициативен комитет г-н Валентин Хаджимосков, магистър по икономика от Стопанската академия в Свищов. Трудов стаж е трупал във “ВЕВА Груп”, а политически опит трупа от 2003 г., когато е избран за общински съветник и председател на бюджетната комисия, а от 2008 г.работи в ОА като началник отдел “Връзки с обществеността” и “Европейски проекти”. Той единствен спомена имената на своите зам.-кметове, ако спечели: сегашният изпълняващ тази длъжност Благой Катранджиев и Юлиян Попов - ръководител обект на Цигов чарк.
След като водещият напомни на участниците, че се борят за полу-мандат, ги попита какво е най-важното, което биха направили през този период.
Г-н Георгиев залага по-общо на инфраструктурата, създаване на условия за туризъм и биологично земеделие. Г-н Холянов е категоричен, че “основно трябва да се погледне дисциплината” - според него Общинският съвет и Общинска администрация работят в пълен хаос и всичко минава през личния интерес. Той залага на създаване на условия за вливане на свежи пари в местния бизнес. Г-н Вандев, г-н Кожухаров и г-н Хаджимосков реално са преценили, че докато не се подмени вътрешната водопроводна мрежа и инфраструктурата, ще е трудно да се говори за реални инвестиции. Г-н Вандев ще работи за решение в полза на Ракитово по казуса “Цигов чарк” и разработването на проекти в областта на туризма и спорта. Г-н Хаджимосков ще акцентува и върху решаване на проблема с депото за отпадъци и борбата с ниската квалификация на населението. В приоритетите му е и Цигов чарк.
На въпросите за числеността на служителите в ОА и имат ли решимост за ревизия на предходното управление кандидатите с изключение на г-н Кожухаров, който се измъкна с фразата “Всеки кмет да си избира администрацията”, са готови за редуцират и оптимизират длъжностите в ОА. Г-н Холянов даже е за създаване на “кризисен щаб” по тези проблеми.
Кандидатите показаха добро познаване на уличната мрежа и нейното състояние и преобладаващото мнение беше, че докато не се направи водопроводната мрежа, трудно улиците ще добият европейски вид. Те изказаха готовност да работят пълноценно с Общинския съвет и специалисти от различни политически групи, стига да са добри професионалисти. Също така са готови да сътрудничат и с НПО и съседни общини, за да подобрят живота на съгражданите си. Г-н Георгиев е за общи проекти с община Батак, г-н Холянов се изказа за сътрудничество с Велинград и копиране на опит в СПА туризма, г-н Вандев е за нещо по-различно, което реално отговаря на материалната ни база - селски и исторически туризъм, търсене на взаимодействие с община Велинград. Г-н Хаджимосков обясни създаването на МИГ с община батак, в която водеща е местната структура и отбеляза съвместната си работа със сдружение “Суткя”, в резултат на което е създаден туристическият център.
С носталгия кандидат-кметовете си спомниха за кипящото от живот читалище, което контрастира със сегашното състояние. Г-н Вандев изрази възмущение от липсата на заинтересованост към дейността на театралната трупа, която е призната на форуми в страната, а г-н Хаджимосков наблегна на подобряването на материално-техническата база и връщането на школите по различни инструменти като бъдеща дейност.
По въпросите на образованието г-н Герогиев смята да се стикова със специалистите в ОА. Г-н Холянов залага на проектите, г-н Вандев освен по подобряване на базата има и идеи за подобряване качеството на образованието, иновации, за да се убедят децата от общината да завършват средното си образование на нейната територия. Г-н Хаджимосков съобщи, че са подготвени енергийни обследвания за саниране, смяна на дограмата и парните инсталации, което ще спести 40% от разходите за отопление на училищата, а спестените пари ще се вложат в типично образователни дейности. Явно този въпрос беше най-важният за г-н Кожухаров, който отчасти наруши добрия тон и обвини Общинския съвет, че отказа да го подкрепи в предложението да се закрие ОУ “Хр. Ботев” в ракитовския кв. Запад и даже пусна местна клюка, че “бизнесмените щели да си пратят децата на школо във Велинград, ако ромчетата слязат в СОУ-то”. Според него интеграцията е най-важният въпрос в сферата на образованието в Ракитово.
Понеже на провокативно-шеговития въпрос “Някой от вас, господа, готов ли е да довърши кметския мандат без заплата?”, отговор не последва, г-н Свилен Топчиев даде възможност на участниците за заключителни думи.
Г-н Герогиев с № 1 в бюлетината беше кратък: “Нека да изберат най-достойния!”. Г-н Холянов с № 2 каза: “Нека населението реално да прецени. Всеки да реши зад кого да застане”.
Г-н Вандев с № 3 отправи призив: “Шест човека сме. Оценете ни по достойнство и дайте глас за по-добро и открито управление”.
Г-н Кожухаров с № 4 заяви: “Гласувайте по съвест за най-достония”.
И г-н Хаджимосков с номер 6 в бюлетината завърши дебата с думите: “24 октомври е преломна дата за всички нас предвид стеклите се обстоятелства. Нека хората да преценят с разума си кой може да направи най-доброто”.
Водещият пожела успех на бъдещия нов кмет и благодари на участниците за добрия тон. Сега е наш ред. Както в “Приказка за цар Салтан” ние слушахме, а сега трябва да кажем “Ти бъди!”. И после да не съжаляваме. Дано.
Невена Павлова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай