Велинград - online - Проектът за парковете оцеля, макар и орязан 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Проектът за парковете оцеля, макар и орязан
Публикувано 2009-10-26 23:03:06 от Темпо

Когато преди няколко месеца съобщихме, че Община Велинград е спечелила проект за близо 10 милиона лева за благоустройство на парковете, в. “Темпо” предупреди, че неговото сбъдване ще зависи пряко от ЕС. В периода непосредствено преди парламентарните избори от Брюксел обявиха, че Министерството на регионалното развитие не е изградило надежден механизъм за контрол по проектите и затова те са под въпрос. За кратко време след изборите новото ръководство на МРРБ демонстрира воля за промени и получи кредит на доверие от ЕС. Въпреки това заради финансов недостиг се наложи много проекти на различни общини да бъдат спрени или прекратени.

За щастие спечеленият по Оперативна програма “Регионално развитие” от нашата община проект „Осигуряване на устойчива и екологична среда и повишаване привлекателността на община Велинград” оцеля. Неговата първоначална стойност от 9 947 708 лева бе намалена до 7 530 427 лева. На такова “орязване” бяха подложени всичките одобрени 18 проекта на общини. През септември 2009 г. управляващият орган на ОПРР възложи нови оценки на единичните цени, които заради кризата в строителството сега са по-ниски. Общата стойност на 18-те проекта от 163 милиона лева е намалена на 133 милиона лева - между 15% и 25% по проект.
На 21 октомври кметът Иван Лебанов и заместник- министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Оперативна програма “Регионално развитие” Лиляна Павлова подписаха договора по изпълнението на самия проект. Дейностите са свързани с рехабилитация и благоустройство на парковите зони, места за отдих и зелени площи на територията на Велинград; осигуряване на достъп на хора с увреждания; реновирани пешеходни направления; изграждане и реконструкция на съществуващи детски площадки, подмяна на парково и улично осветление. Обхванати са обекти, които са основни места за отдих и почивка за жителите и гостите на Велинград: парковете “Клептуза”, “Двореца”, “Вельова баня”, Централен градски парк, парк срещу къщата на Николай Гяуров, градинките “Финансовото”и “Еделвайс”, пешеходни направления на ул. “Д. Благоев”, “Бр.Маврикови”, “Бачо Киро” и “Ст. Попов”. Изпълнението на проекта е за срок от 24 месеца.
От ОПРР обявиха, че в помощ на общините плащанията по проектите ще се ускорят и намалеят изискванията за сключване на анекси по договорите.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай