Велинград - online - НОВА КНИГА: Народният будител Стойо Докумов 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

НОВА КНИГА: Народният будител Стойо Докумов
Публикувано 2009-11-02 21:40:24 от Темпо

На 28 октомври залата на Градската художествена галерия се оказа малка за дошлите велинградчани и ученици на СОУ “Васил Левски”, водени от своя директор Емил Молов и учителката по история Радка Тотолакова. Сред гостите бяха и директор “Култура, образование и вероизповедания” Недялка Стефанова и Веселина Златева.

Поводът: книжка -5 от поредицата на Историческия музей “Цепина” със заглавие “Народният будител Стойо Докумов”, за чието излизане на бял свят са “виновни” Георги Пашов и Костадин Ушев от Дружество за защита на Родопите. Книжката излиза от печат с финансовата помощ на Община Велинград и бе представена от Иван Цопанов.
Авторите проследяват живота на Стойо Докумов на фона на историческата епоха - българското Възраждане и неговата специфика в Чепинско. Стой Докумов е роден в Добруджа, в село Казанджиларе (днес село Червенци) около 1856 г. Пострадал в детството си и ослепял с едното око, той изпълнява желанието на баща си - учи в Цариград и става учител в родния си край, после в пазарджишките села Братаница и в училището на манастира “Св.св. Петър и Павел” в Баткун. По време на учението си в София, според спомените на Мойсей Праматаров, Стойо Докумов е станал свидетел на обесването на Апостола Васил Левски. А от времето на подготовката и избухването на Априлското въстание в IV революционен окръг възрожденецът Докумов се е познавал с хора от Чепинско. Това е и причината делегация от четирима каменски представители, начело с учителя Стойо Масларов, да го убедят да стане учител в Каменица и от 1880 г. той свързва съдбата си със селото: жени се за дъщерята на Георги Чолаков (дядо Даскал) - Мария, с Каменица и Чепинско.
Стойо Докумов свързва името си с построяването на училището в Каменица, с набирането на ученици-българомохамедани от село Баня (Чепино) и връщането им към корените; с читалище “Отец Пайсий” в Лъджене и създаването на българомохамеданското дружество “Просвета”, след което се създава дружество “Родина” в Родопите. Лични приятели на възрожденеца-революционер и борец за Съединението на България, просветител и общественик Стойо Докумов са личности от ранга на Константин Иречек, Константин Величков, Захари Стоянов, Стефан Стамболов. Стойо Докумов е депутат от IV Велико народно събрание.
Костадин Ушев каза, че идеята за написването на книгата за Стойо Докумов е чл.кор.проф.Стоян Михайлов и обяви, че ще участват във възстановяването на дружество “Родина” на 1 ноември в аулата на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Георги Пашов пък сподели: “Дразнехме се, че празнуваме Деня на народните будители, но не знаем кои са будителите на нашия край. А с тази книга вече ще познаваме поне един от тях.”
В залата присъстваха внучките на Стойо Докумов, които споделиха, че голямата част от личния архив на възрожденеца е даден на Гера Пеева и че ще е добре, ако Историческият музей успее да го намери.
Книгата “Народният будител Стойо Докумов” излезе от печат под редакцията на Мария Чорбаджиева, а художественото оформление е на велинградския художник Заварин Веселинов.
Благодарности и цветя на авторите поднесе зам.-кметът на общината Георги Янчев.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай