Велинград - online - Поставиха плоча с имената на будители 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Поставиха плоча с имената на будители
Публикувано 2009-11-02 21:43:25 от Темпо

Плоча с имената на народни будители в Чепинския край до края на XIX век бе открита на 30 октомври. Тя бе поставена върху паметника, обозначаващ най-старото училище в Каменица. Паметната плоча е дело на Дружеството за защита на Родопите с председател Георги Пашов в знак на вечна признателност към родолюбивото дело на първите просветители и патриоти в нашия край.

Върху плочата са изписани имената на свещеник Методи Драгинов, Илия (Илин) Ждраков, братя Паун и Георги Гугалови, Георги Аврамов Чолаков - дядо Даскал, свещеник Илия Попатанасов (поп Топорчо), Даскал Саев, Георги Николов Чолаков, Стойо Масларов, Стойо Докумов, Яна Грънчарска, Филип Главеев, Мойсей Праматаров.
Въпреки дъжда на тържеството в чест на празника на народните будители около паметника се събраха много граждани, представители на общината начело със зам.-кмета Георги Янчев, ученици от ОУ “Хр. Ботев”. Двете плочи от черен мрамор бяха отрупани с венци и цветя.
След честването в редакцията се обади велинградчанка, която изрази възхищението си от тържеството и от поставянето на възпоменателната плоча. Но в същото време и голямо огорчение на мнозина, че върху лентичките на всички венци думата “будители” бе изписана погрешно като “бодители”! Една грешка, но показателна, че потомците на будителите има още какво да научат за своя език!

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола