Велинград - online - Ще се учим на туризъм от италианска община 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Ще се учим на туризъм от италианска община
Публикувано 2009-11-02 23:54:59 от Темпо

Със сумата от 248 260 лева три български общини - Велинград, Септември и Белово и една италианска - Кастелнуово Бормида започнаха общ проект за устойчиво развитие на туризма. Идеята бе представена на 25 октомври в парк-хотел “Олимп” на пресконференция с участието на кмета на Кастелнуово Бормида Мауро Кониети и кметовете на Велинград - Иван Лебанов, Белово - Кузман Маринков и Септември - Томи Стойчев. Включиха се и представители на Центъра за обучение и услуги, който ръководи проекта.

Главната задача на трите общини ще бъде да разработят три стратегии и да обединят усилията си за развитие на туризма в региона. В търсенето на вече доказали се практики и решения ще им помогнат планираните две визити на български делегации в Кастелнуово Бормида. Първата делегация ще бъде официална, на ниво кметове и общински власти, а във втората ще бъдат поканени експерти в областта на туризма.
Какъв ценен опит може да предложи италианската община разказа кметът г-н Кониети, който е на този пост от 2001 г. В Кастелнуово Бормида практиката е доказала, че туризмът не може да се “измисли” случайно, без стратегия и програма и че трябва да се даде стойност на това, което има даден регион. Общината е закупила собственост от частни лица и е изградила център за образование в хранителния и земеделския сектор, който произвежда типични и характерни за региона хранителни продукти. Така успяват да предложат на пазара здравословни продукти от доказан екологично чист район, който може да се проследи от производителя да крайния потребител. Центърът е създал силна връзка между населението и гостите на курорта, а общината подпомага производителите с организирането на много събития, на които те да покажат своя опит и продукт.
В същата посока е и създаването на “Магазин на виното”, в който са обединени местните производители и чрез виното се промотира целия регион. “Когато се раздвижи виното, се раздвижват и много други сектори”, каза италианският кмет и ни препоръча да не изкореняваме старите лозя, да не губим идентичността на гроздето и винопроизводството. Туристът идва, за да опита местната кухня и вино и това е силата, която трябва да пазим.
Кастелнуово Бормида има какво да покаже и в горския сектор. Територията на общината е осеяна с тополови насаждения, от които се правят панели за производството на мебели. Изградена е система за сеч и залесяване със сертифициране на дървения материал, която позволява да се проследи произхода на материала. Оказва се, че когато клиентът избира мебели в магазина, той предпочита тези, направени от сертифициран материал, защото това е двойна гаранция - за качество и за опазване на околната среда.
По време на престоя си във Велинград делегацията от кметове посети Историческия музей и общината.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България