Велинград - online - Празник за душата 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Празник за душата
Публикувано 2009-11-10 00:01:08 от Темпо

На 5 ноември в залата на Историческия музей във Велинград се проведе вечер на поезията и музиката. Стих и музика се сляха в едно, а заслугата е на Никола Янев-Чоли. По негова инициатива поетът Ангел Пачалов представи свои стихове, а Групата за стари градски песни “Евридика” от Костандово изпя песни по негов текст и по музика на Н. Янев.

Кой е Ангел Пачалов? Творец и общественик, под чието перо са излезли 5 стихосбирки: “Догарят снеговете”, “Нежността е храброст”, “След розата”, “И се отдръпва Бог”, “Планината се крепи на цвете” и мемоарната книга “Превъртете часовника”. Поетът Ал. Геров го определя като творец, който пише просто, ясно, с преживяно чувство. Проф. д-р Ив. Сарандев казва, че чрез поезията си Ангел Пачалов ни връща към самите себе си, към земните човешки чувства и като птиците със “затворени очи шепне своите изповеди”. Проф. д-р Ст. Каролев открива в стиховете му щастливото единение на поета с народния живот, история и съдба.
Казаното от литературната критика ще е непълно, ако не прибавим още и едно силно, завладяващо читателя чувство - безграничната, нежна любов на поета към родния край. То пронизва всяка дума, всеки стих, посветени на Чепинско, Сютка, Велинград.
Авторът има творби, за които са го вдъхновили и конкретни персонажи от града ни. В основата на стихотворението “Храбри баби” - превърнато в песен, спечелила два конкурса в Петрич и Велико Търново, е групата за стари градски песни. Ангел Пачалов визира всички хорове към читалищата, които работят като апостоли. Песента е изпълнена със закачки и хумор.
В песента “Чудак” героят дядо Трак е прекрасен човек - пощальона, когото всички очакват с нетърпение, защото искат за чуьт неговата поредна шега и блага дума. Завладян от неутолима носталгия по родината, поетът създава този текст за песен в Чикаго.
Ангел Пачалов сподели, че е решил да пише стихове за песни и заради ниското качеството на някои от текстовете, които звучат в националния ефир. Групата за стари градски песни “Евридика” изпя 7 песни по стихове на поета, от които хората в препълнената зала изпитаха истинска духовна наслада и дариха творците с бурни аплодисменти.
Ангелина Колева, уредник в Историческия музей

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България