Велинград - online - 20 години Дом на техниката 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

20 години Дом на техниката
Публикувано 2009-11-10 00:04:55 от Темпо

На 11 ноември 1989 г. във Велинград бе открит Домът на техниката. Горди сме с това, че успяхме преди 20 години сами, по стопански начин, за 9 месеца да изградим една хубава и функционална постройка, благодарение на финансирането от Федерацията на научно-техническите съюзи (ФНТС).
Тук е мястото да припомня всеотдайността на тогавашния председател на федерацията, покойния вече проф. Иван Попов; да спомена с благодарност хората с най-голям принос за изграждането на дома:
инж. Славка Содева, арх. Манолов, инж. Марин Игнатов - вече покойник, Филип Филипов, Александър Кьосов, Величка Чешмеджиева, инж. Йорданка Славова, на строителите, на огромния брой наши членове и съграждани, участвали безвъзмездно в строителството.
С изграждането на Дома на техниката се създадоха благоприятни условия за научно-техническата, квалификационната и пропагандна дейност на Териториалната организация на Научно-техническите съюзи. Фактът, че откриването на дома съвпадна с началото на демократичните процеси у нас, свързани във Велинград и със закриването на големи предприятия, довело до преструктуриране на производството, постави на преден план квалификационната дейност. Спомогнаха и огромните възможности за ползване на европейските фондове, благодарение на влизането на България в ЕС.
В това направление се направи изключително много. На първо място е използване възможностите на Дома на техниката за създаването на модерни кабинети и преди всичко информационни технологии, снабдени със съвременна техника и компютърни програми. Изграден бе Тест-център за получаване на Европейски сертификат за компютърни умения (ECDL), свързан с централата в Дъблин. Закупени са изпитни тестове и необходимите програми на български и английски език.
На второ място се закупиха лицензии за обучение по над 100 специалности, в това число в информационни технологии, хотелиерство, строителство, промишленост, услуги, търговия и др. На трето място - бяха осигурени висококвалифицирани преподаватели.
Всичко това даде възможност през последните години да се спечелят редица конкурси за професионално обучение и три проекта за обучение, финансирани от европейските фондове. Радваме се на многото кандидати за обучение от Велинград и Ракитово. Красноречиво говорят рузултатите през последните три години на завършилите курсисти: чуждоезиково (вечерно) обучение - 45, информационни технологии - 910, администратор в хотелиерството - 10, камериер - 20, вътрешни облицовки и настилки - 20, работник в производство на облекло - 40, AutoCad - 30 човека.
Научно-техническите ни мероприятия са най-вече в областта на курорта, като тук са темите преди всичко за СПА туризма.
Положително влияние в бъдещата ни дейност при провеждането на научно-технически мероприятия ще окаже договорирането им с НТС в София. Продължаваме да работим и по популяризиране дейността на ФНТС и териториалната ни организация чрез интернет, местния печат, местните телевизии и радио.
Независимо от постигнатото, сме в дълг по отношение на разработките на проекти, главно по организационни причини и недостатъчен капацитет. Трябва преди всичко да насочим усилията си за спечелване на проекти по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” и други, финансирани от ЕС.
В заключение се налага изводът, че Домът на техниката във Велинград сполучливо изпълнява функциите, за които е изграден.
инж. Васил Палигоров, председател ТО на НТС - Велинград

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай