Велинград - online - Грипната вълна все още не залива Пазарджишка област 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Грипната вълна все още не залива Пазарджишка област
Публикувано 2009-11-10 08:44:49 от Темпо


На 6 ноември, часове преди обяването на национална грипна епидемия, областният управител на Пазарджик д-р Дончо Баксанов свика извънредно заседание на Областния пандемичен комитет. Отчетено бе, че в Пазарджишка област заболелите са 281.8 на 10 000 човека. Най-засегнати са децата от 0 до 4 години, младежите до 19 години и хората над 65 години. При най-малките заболеваемостта е от 550 до 800 на 10 000. Съобщено бе, че в Многопрофилната болница в Пазарджик се лекуват 12 болни, от които тримаса доказано болни от новия грипен вирус А Н1N1, а други са със съмнения за т.нар. свински грип. Засега в нашата област няма смъртен случай. По време на заседанието на пандемичния комитет всички медицински лица са били против обявяването на грипна епидемия в Пазарджишка област. Противоположното мнение е изказала г-жа Бойка Маринска, началник на Регионалния инспекторат по образование, тъй като големият брой отсъстващи във всички 134 училища от областта са факт. В края на изтеклата седмица в две учебни заведения във Велинград бе премината границата от 30% отсъстващи, след която се излиза в грипна ваканция - Помощното училище “Драган Манчов” и Професионалната гимназия по дървообработване “Иван Вазов”. След обявяването на национална грипна епидемия всички ученици тази седмица ще са във ваканция.
Темпо

Алгоритъм за лечение на грип при домашни условия
Във всеобщата паника заради “свинския грип” е добре да се потърсим проверени в практиката разумни съвети. Такива ни изпрати г-жа Магда Белухова, преподавател по биология в Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Ал. Константинов” във Велинград. Тя предлага начини сами и с възможни средства да се предпазим от грипа. Ето нейният “Алгоритъм за лечение на грип при домашни условия”:
ДЕЙСТВАЙ СПОКОЙНО, БЪРЗО И СПАЗИ ТОЧНО УКАЗАНИЯТА:
1. ОВЛАДЕЙ СИМПТОМИТЕ:
* втрисане - облечи се добре * главоболие - легни си и се затопли; аналгин, парацетамол, аспирин * дразнене в гърлото - чай от лайка с ментов бонбон, топло мляко с мед, лимони с мед
* хрема - носни кърпични (духай силно и изпозвай кърпичката еднократно, като веднага я изхвърляш). Капки за нос “Мукосептонекс” или солена вода, кремче “Ринолекс” или разтривка със спирт на носа по-енергично, затоплена сол в кърпичка при синуизална хрема
* кашлица - в чая от лайка с ментови бонбони се добавя половин чаена лъжичка сода бикарбонат
* температура - разтриване с 2 части оцет, 1 част спирт и 1 част вода; нурофен, парацетамол
* повръщане - повърни! Лекарство “Церукал”
* хранене - кашава храна. Различни супи, но с чесън!!! Една майонеза плюс една глава смачкан (пресован) чесън на филийка.
2. Два-три дни постелен режим вкъщи, в леглото.
* добре облечени по хода на трахеята и гърба
* мазане със свинска мас (лой), восък със сол по веднъж на ден отпред на гърдите и отзад на гърба
* топла продължителна баня (в басейн или вана) - вечер преди лягане в топло легло - след втория ден.
Грипният вирус представлява размножаване на чужди гени н нашия организъм и едно от най-страшните усложнения са пораженията в бъбреци и черен дроб. Това обаче, от което умират хора, са усложненията в белия дроб - пневмонии, плеврити и сърдечните усложнения. Затова при наличие освен на посочените симптоми и на болка в гърдите, придружена с нестихваща кашлица, изтръпване на лява ръка и болка в сърдечната област, температура над 39 градуса - веднага спешно при лекаря!

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола