Велинград - online - Национален пациентски онкологичен форум във Велинград: Нужна е антиракова програ 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Национален пациентски онкологичен форум във Велинград: Нужна е антиракова програ
Публикувано 2009-11-16 23:07:36 от Темпо

АПОЗ означава Асоциация на пациентите с онкологични заболявания. В логото си има пясъчен часовник - той отмерва не само времето и живота, а и работата в подкрепа на хората, сблъскали се с болестта рак. Част от тази работа бе провеждането на Националния пациентски онкологичен форум от 13 до 15 ноември в хотел “Акватоник” (бившата “Червена вила”) във Велинград.

Равносметка за свършеното през 5-те години от създаването на АПОЗ направи председателката Евгения Адърска. С убедеността, че когато човек знае какво прави, той е по-силен, асоциацията е помогнала много болните да са по-информирани и да чувстват до себе си верен приятел и партньор. “Не живейте с мисълта, че сте обект на геноцид!”, многократно призова Евгения Адърска и подкрепи това с факти, че в България вече има позитивна промяна във възможностите за лечение на онкологичните заболявания. През 2001 г., когато тя започва личната си битка с болестта, бюджетът за онколобните е около 54 милиона, а днес е поне двойно повече; въведени са съвременни методи за лечение и лекарства; има повече разбиране и съпричастност от страна на обществото и институциите. Разбира се, че не сме в рая, но трябва да изправим глави и да се справяме с достойнство, каза Евгения Адърска пред многото мъже и жени, събрали се на форума във Велинград. Първата задача на АПОЗ за “утре” е България да изработи своята антиракова програма - готов и ефективен план за действие по подобие на направения в Шотландия, за да има стратегия и да се знае какво трябва да се прави в борбата с онкологичните заболявания.
Разказвайки за дейността на АПОЗ, г-жа Адърска много пъти спомена думата “приятели”, защото приятелското рамо е част от лечението на болестта. АПОЗ вече има приятели и във Велинград - сдружението “Нежна сила”, чиято председателка Росица Лебанова получи специални благодарности от Евгения Адърска.
Темата на тазгодишния национален пациентски онкологичен форум беше “Физическата, емоционална и ментална (мисловна) чистота като основа за добро здраве”. Лекторите - психолози и лекари, дадоха полезни съвети за храненето, водата, движението, хигиената на болните, примери за подходящ живот и рационално хранене. Споделени бяха нови хирургически техники за лечение и начини за контрол на усложненията след химиотерапия.
Най-пряката връзка с АПОЗ е на Зелената телефонна линия за пациенти на номер 0800 11 202, като разговорът от стационарен телефон е безплатен от цялата страна.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола