Велинград - online - Истинският туризъм 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Истинският туризъм
Публикувано 2009-11-16 23:19:55 от Темпо

Туризмът отрано намира привърженици в чепинските села. В края на XIX и в началото на XX век младежки групи предприемат излети в околните планини. Начало на организирано туристическо движение се слага с учредяването на туристическо дружество “Арап чал” в с. Лъджене през 1919 г. То е младежко, клон на Юношеския туристически съюз в България. В Чепино витае духът на Вазов и Алеко, посетили този край и го възпели в свои произведения. Учредители стават Тодор В. Васев, секретар на дружеството до 1923 г., Славе Масларов, Борис Бакърджиев. След 1925 г. дейността на дружеството замира. На 2 август 1928 г. Йорданка Чорбова, Иван Г. Масларов, Борис Колчагов и др. го възобновяват. Сега дружеството е за възрастни и е наречено ‘’Юндола”, с председател Иван М. Масларов. От 1934 г. е с председател Боян Масларов и секретар Неделчо Шулев. Към дружеството се образува (1935) секция ски с председател Иван Г. Масларов.

През 1936 г. Лъджене, с подкрепата на кмета Йосиф Шнитер, поема провеждането на насрочения в Банско 29-ти национален туристически събор-конгрес. Там избухва пожар и се решава насроченият за 2 и 3 август конгрес да се проведе в Лъджене, в салона на новопостроеното читалище. Делегати от ТД “Юндола” са Васил Батев и Йордан Ачев; секретар - протоколчик е Неделчо Шулев (от 1937 г. е председател на дружеството). През 1938 г. горският пункт в м. Локвата се преустройва в туристическа хижа - първата в Чепино. Хижата се посещава с голям ентусиазъм и другарски взаимоотношения. Ключът за хижата стои у бръснаря Ангел Петричев. Следващите представители, на дружеството са: Спас Спасов (до 1943 и след войната 1951-59) и Кирил Гугалов, а членовете му достигат 402.
На 22 януари 1948 г. се приема закон за развитието на физкултурното и туристическо движение в България и се създава Върховен комитет за физкултура, спорт и туризъм. През 1949 г. се създават Доброволните спортни организации (ДСО) на професионална основа, във Велинград - ”Строител“, “Червено знаме”, “Локомотив”. На 9 февруари 1945 г. БТС, Юношеският туристически съюз, Алпийският клуб и Българският ски клуб се сливат в Народен туристически съюз. На 26 февруари 1946 г. той се обединява с Народния съюз по гимнастика и спорт и Българския народен съюз за колоездене и мотоспорт в Народен физкултурен съюз. През 1957 г. се възстановява БТС (със секретар Манол Велев), възстановява се и дейността на ТД “Юндола” от седем души - Тодор П.Пеев, Ангел Петричев, д-р Екатерина Чорбова, Стоян Делибалтов, с председател Спас Спасов, зам.-председател Цветко Кънчев, секретар Асен Дамянов. Това става в магазина на Кирил Гугалов, в който е и канцеларията на дружеството. След година секретар става Стоян Петров.
На 25, 26 и 27 юли 1958 г. на Юндола се провежда Първият национален туристически събор, на който присъстват над 35 хиляди туристи. Гост е Тодор Живков. Период на активна туристическа дейност е при председателя Манол Ст. Чолев (1959-1987); пускат се в експлоатация разширението на х. “Юндола” (1960), х.”Кладова”(1963), турист, спалня “Чепино”, туристически дом “Кисловодск” (1972). Проучва се пещера Леленица, маркират се туристически маршрути, строят се заслони. Създават се клубове по пещерен туризъм, пешеходен туризъм, на природозащитника (с ръководител Цв. Кънчев), по ориентиране. Построява се (1984) х. “Хр. Смирненски” в м. Куртово. Друг активен период на туристическо строителство (председател М. Алексиев, секретар Йордан Б. Тилев) е времето около подготовката на 40-годишнината от образуването на Велинград (1988) - построяват се къмпинг “4-ти километър”, Туристически информационен център, нови туристически заслони и маркировка.
Председатели на ТД “Юндола” (след 80-те години) са: Георги В. Аврамов, Георги Д. Шулев, Михаил Ив. Алексиев, Димчо Белев. Георги Михов, Кирил Тодоров. Секретари: Георги Джаджев (1958-59), Тодор Ил. Делиев (1959-71), Петър Г. Илинов (1971-79), Йордан Б. Тилев (1979-93), Светозар А. Алексиев (1993-95).
От 1990 във В-д е основано туристическо дружество “Острец” с председател на УС Костадин Й. Ушев.
През 2005 г. ТД “Юндола” се преименува на ТД “Юндола 1919”, като се прави и съдебна регистрация, а от ЦС на БТС на дружеството са предадени за стопанисване и управление хижите “Хр. Смирненски”, “Кладова”, “Юндола” и къмпинг “4-ти километър”.
От 2008 г. на общо събрание на ТД “Юндола1919” и ТД “Острец” бе взето решение за обединение на двете дружества, под общото име ТД „Юндола 1919” със секция Клуб туристи ветерани “Острец”.
Това накратко е историята. Какво е настоящето и бъдещето?
Рязко намалява и спира финансирането от държавата. Намалява броят на членуващите в туристическите дружества, застаряват кадрите, разрушават се или се разграбват хижите, стопанисвани от БТС. Младите предпочитат града. В последните години на ХХ и началото на ХХI век хората, преосмислили ценностната си система, отново търсят близостта на планината. Усъвършенстват се традиционните дейности, като приоритетни са пешеходният туризъм, маркировката и стопанисването на материалната база. Хижите са 219, маркираните пътища от българските отсечки на Европейските пешеходни маршрути Е-3, Е-4 и Е-8 са около 2150 км. Създават се еко-пътеки, информационни центрове в подстъпите на планините и в големите туристически центрове. Обновено е движението “100 национални туристически обекта”. Обновени са взаимоотношенията със съседните балкански държави по отношение на съвместни дейности, прояви и участия в програми.
Бъдещето на ТСС при новите условия е обозримо. БТС има своите дълбоки корени и традиции, изграждани в продължение на 112 години. Естественият ход на глобалните световни събития безусловно дава своя отпечатък върху цялостното му развитие, но в основата си организирания туризъм си остава високо благородно, хуманно, родолюбиво и природолюбиво движение. БТС дава своя принос за реализиране националната политика за опазването на околната среда и на културно-историческото наследство. Популяризира ги в цял свят, като използва различни нови форми, съвременни средства, способи и технологии, привличайки все-повече млади хора.
Като човек, работил дълги години в сферата на туризма ще кажа, че има много видове туризъм, но този, който е на последователите на Алеко, този, който е в сърцата на хората е ИСТИНСКИЯТ ТУРИЗЪМ!
Борис Голомехов, председател на ТД “Юндола 1919”

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води