Велинград - online - 90 години организирано туристическо движение във Велинград: Щастливите последова 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

90 години организирано туристическо движение във Велинград: Щастливите последова
Публикувано 2009-11-16 23:29:40 от Темпо

Радост за окото и за душата беше, че толкова много туристи се събраха на 13 ноември на “Кисловодск”, за да отбележат своя голям празник: 90 години организирано туристическо движение във Велинград. Още по-голяма радост, че празникът започна с израз на почит към Манол Чолев - човека-легенда за туристите не само в нашия край, а и в цяла България.

По инициатива на ТД “Юндола 1919” с председател Борис Голомехов и на БТС на входа на туристическия дом “Кисловодск” бе поставена паметна плоча с надпис: “В памет на инициатора за построяване на Туристически дом “Кисловодск” Манол Чолев”. Плочата е изработена безвъзмездно от фирма “Минерали-М” с президент Надежда Ключкова и бе открита от кмета на община Велинград Иван Лебанов и изпълнителния секретар на Българския туристически съюз Венцислав Удев. Сред десетките гости на тържеството бяха дъщерята на Манол Чолев проф. Боряна Чолева и неговият внук Атанас Абаджиев, който се готви за втора експедиция в Антарктика. За изявения общественик М. Чолев говори председателят на Есперантиското дружество “Ст. Калпазанов” Борис Гаджанов. Наред с неговата биография и заслуги чухме отново и рецептата за младост и дълолетие на починалия на 104 години почетен гражданин на Велинград: той е живял винаги по естествените закони, алкохолът и тютюнът са му чужди, спи на открито, къпе се в реката, посреща зората и залеза. “Здравето и дълголетието дължа на природата, а културата - на есперантизма”, учи Манол Чолев. Много велинградчани поставиха цветя пред паметната плоча, която заслужено ще напомня и за труда на десетките местни туристи, участвали в построяването на ТД “Кисловодск”.
Пред препълнената зала в “Кисловодск” Борис Голомехов припомни 90-годишната история на туристическото движение (речта публикуваме отделно). Кметът Иван Лебанов изрази уважението си, че във Велинград има такива последователи на Щастливеца. Туризмът е запазена марка на Велинград, който вече е и СПА столица, туристическото движение трябва да се запази и да го развиваме заедно, каза г-н Лебанов. Венцислав Удев се върна към трудностите, с които е опазена собствеността на ТД “Кисловодск” и към сериозните проблеми след 2000 г. с фалита на туристическите хижи на Куртово, Кладова, Юндола и 4-ти километър. Днес хижата на Куртово е възстановена, от 2 месеца работи хижата на Кладова. Остават обаче проблемите със собствеността на хижата на Юндола и 4-ти километър и затова в скоро време г-н Удев ще търси среща с общинското ръководство за решаване съдбата на тези обекти.
На кмета Лебанов се падна честта за връчи плакети на заслужили туристически деятели: Борис Даскалов, Никола Делиев, Георги Пашов, Атанас и Вера Бозеви, Йордан Тилев, Тома Шопов, Ангел Горанов, Петър Илинов, Костадин Ушев, Георги и Елена Калоянови, Борис Гаджанов, Борис Кюркчиев, Михаил Алексиев, Борис и Любка Зинкови и на целия Клуб на ветераните туристи “Острец” с председател Мария Калпазанова.
С грамоти за активна туристическа дейност бяха удостоени: Мария и Динко Попови, Николина и Стоян Лилови, Дияна и Борис Даскалови, Йорданка и Страхил Лазарови, Боянка и Никола Вецови, Християна и Владимир Кафеджиеви, Веска и Иван Лачеви, Христо Пещерски, Благодатка Аршинкова, Валентина Козинарова, Николай Владимиров, Катерина Илинова, Лазарина Калайджиева, Васил Въргов, Люба Кривошийска, Елеонора Калайджиева, Ангел Узунов и Клуб на спортистите ветерани “Здраве и дълголетие”.
Поздравителен адрес към велинградските туристи поднесе Нели Ковачева, член на УС на федерация “Ветерани спортисти”. Много успехи в покоряването на нашите прекрасни родопски върхове им пожела и председателката на ИК “Да поработим за Велинград” София Ключкова.
Г-н Удев връчи отличията от името на БТС. Клубът на туристите-ветерани “Острец” получи орден за особени заслуги, Клубът по екология и туризъм към ОУ “Н. Рилски” - грамота, а Борис и Любка Зинкови бяха наградени с медал “Алеко”. Значка “Отличник на БТС” бе признанието за туристите, които с ръце и сърце съградиха параклиса “Свети Илия” над Клептуза: Георги Лазаров, Величка Стаматова, Мария Калпазанова, Христо Калпазанов, Страхил Лазаров, Иван Вировски, Йорданка Лазарова. Грамоти от БТС за активна туристическа дейност получиха: Асен Гръчков, Стоянка Гръчкова, Александър Вълков, клуб “Млад турист” - Драгиново.
След толкова награди и аплодисменти дойде ред и за песните, които са най-верният спътник на туриста. Те прозвучаха в чудесното изпълнение на хор “Планинарска песен” и децата от музикална школа “Звънче”. А настроението на хората показа, че всички те, които са открили за себе си природата и радостта от движението, са щастливци - като Алеко, като Манол Чолев, като тези, които пишат 90-годишната история на туризма в нашия край и ще продължат да го правят.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай