Велинград - online - ПГГС “Хр. Ботев” показа как се изкарват пари в криза 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ПГГС “Хр. Ботев” показа как се изкарват пари в криза
Публикувано 2009-11-23 23:57:46 от Темпо

Колко институции във Велинград могат да отчетат, че през последните години са спечелили и осъществили 14 проекта на стойност над 700 000 лева? Въпросът е риторичен, отговорът знаем всички - за съжаление в нашия град има още много да се работи, за да се печелят сериозни проекти. Сред безспорните “отличници” в това европейско състезание е Професионалната гимназия по горско стопанство “Христо Ботев”. Именно нейният директор инж. Стефан Шулев сумира, че те вече имат 14 спечелени проекта, в момента работят по 3 и имат готовност за още 11 по различни оперативни програми на ЕС.

На 18 ноември т.г. в залата на Историческия музей бе представен новият проект, по който започва работа ПГГС “Хр. Ботев”. Гости на събитието бяха доц. д-р Георги Костов - заместник-министър на земеделието, Ваня Минкова - заместник-областен управител, Иван Лебанов - кмет на община Велинград, Екатерина Попова - държавен експерт към Изпълнителната агенция по горите, Ал. Табаков - директор на ПГИТ “Ал. Константинов” и др.
Инж. Любка Байлова, която от години е двигател на много от проектите, разказа накратко за свършеното дотук и обобщи, че са напипали пулса на времето и са се справили с предизвикателството да правят и печелят проекти. Тя отчете резултатите по проекта “Млади лесовъди за здрава гора”, който вече приключва: 50 ученици от гимназията са работили в реални условия 30 дни в Учебно-опитното горско стопанство на Юндола, а техните учители са придобили допълнителна квалификация с помощта на специалисти от ЛТУ, ДАГ и Булпрофор. Дванадесетокласникът Владислав Шаранков сподели: “Разбрахме, че участието в проекти е интересно и ще продължим да го правим”.
От 22 октомври гимназията стартира новия проект “Млади лесовъди на XXI век”, който помощник-директорката Надежда Ганчева определи като уникален, защото в него ще участват всичките 282 ученици от ПГГС “Хр. Ботев” и повечето от техните преподаватели. Със заслужена гордост Л. Байлова съобщи, че по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” е имало над 1800 идейни предложения, от които са одобрени 150, включително тяхното. Стойността на проекта е 92 210 лева, с които в рамките на 12 месеца ще се работи за целогодишна ангажираност на учениците чрез създаване на клубове по интереси. Целта е да се осмисли свободното им време и да се засили извъкласната дейност, която през последните години се изплъзва от вниманието на българското училище.
Бъдещите лесовъди на XXI век от ПГГС “Хр. Ботев” ще избират между 10 клуба по интереси. В клуб “Млад изследовател” ще проучват флората, фауната, историята и географията на България и Чепинския край. В “Млад пътешественик” ще посещават 100-те национални туристически обекта. Участниците в клуб “Млад озеленител” ще превърнат дендрариума на гимназията в кът на красотата. Много идеи имат и учениците и раководителите на клубовете “Млад ловец и риболовец”, “Млад журналист”, “Млад европеец”, “Млад фотограф и картограф”, “Млад природозащитник”, “Млад лесовъд”. А избралите клуба “Здрав дух в здраво тяло” ще маркират 3 еко-пътеки и ще изградят три заслона край Велинград. “Българската гора има нужда от нашите млади лесовъди на XXI век, познаващи и обичащи родната природа”, каза инж. Байлова.
С тази оценка се съгласи кметът Иван Лебанов, който изтъкна, че на възлови места в Общинска администрация работят кадри на ПГГС “Хр. Ботев” - зам.-кметът Георги Янчев и директор “Европейски програми” Радка Русева, които бяха сред гостите на срещата. Поздрави за успешните проекти отправи и председателката на ИК “Да поработим за Велинград” София Ключкова.
Доц. Георги Костов поздрави възпитаниците на гинмазията, че са избрали перспективни професии. Заради промените в климата вие ще ставате все по-важни специалисти, защото горите са единственият надежден източник на кислород, каза заместник-министърът. Той даде висока оценка на спечелените от гимназията проекти, защото тази добра практика показва как се изкарват пари в период на криза.
За организирането на събитието много помогнаха и специалистите от Историческия музей, към които е благодарността на ръководството на ПГГС “Хр. Ботев”.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай