Велинград - online - Какво сътвори “нежната сила” в кухнята 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Какво сътвори “нежната сила” в кухнята
Публикувано 2009-11-30 22:30:25 от Темпо

“И аз мога” бе мотото на Първия кулинарен конкурс, който сдружението на велинградските жени “Нежна сила” организира на 28 ноември. 42 ястия отрупаха импровизираната голяма маса в залата на почивния дом на “Марица Изток” като нагледно доказателство какви чудеса може да сътвори “нежната сила” в кухнята.

Читателят не може да вкуси, но с повече въображение може да си представи кулинарните вълшебства с имена “Дивото зове”, пълнена тиква “Златна есен”, предястие “Костенурка”, торта “Нежна сила”. Редом до традиционни гозби като чомлек, капама по бански, задушен свински джолан на трапезата имаше оригинално оформени италианска и руска салата, солена торта “Нежна сила”, бърза торта “Гараш”, изобилие от красиви и вкусни сладкиши. Г-жа Валя Велкова, която се справи отлично с организацията, каза името “Първи кулинарен конкурс” не е избрано случайно. Ще има и втори, и следващи конкурси, които да се превърнат в традиция. Догодина форматът ще се разшири, като ще бъдат поканени за участие всички желаещи, не само членове на сдружението.
Организаторите бяха избрали много интересен начин за оценяване: до всяко ястие бе поставена чашка, в която всеки, които го е харесал, пускаше бобови зърна. Така броят на бобчетата се превърна в своеобразна оценка за гозбите, а в ролята на жури бяха всички. На олимпийския принцип победители също бяха всички участници, а наградата беше дегустацията на кулинарните шедьоври.
Г-жа Дора Ланджова, помощник-директор на Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Ал. Константинов”, трябваше да произнесе тежката дума на професионалиста кулинар и оценка й бе, че показаното е “над европейско ниво”. Много говорим за Европа, но не бива да забравяме, че нашата българска кухня е невероятна. Точно нейното богатство показаха и ястията на конкурса - автентични, български, велинградски, регионални, със страхотно съчетание на подправки и вкусове и редом с тях модерната фюжън и здравословна кухня. Г-жа Ланджова отправи критика, че не вижда нито един тиквеник, защото явно дамите ги мързи да точат, че няма от неповторимите за нашия край гозби като софенка, пача, чуфки. Затова и отправи предложение към “Нежна сила” с общи усилия общината, гимназията и сдружението да върнат славата на автентичния нашенски Бабинден и догодина да го отпразнуваме така, както се е празнувал в трите квартала на Велинград.
От името на “Нежна сила” председателката г-жа Росица Лебанова прие идеята и съобщи, че рецептите от Първия кулинарен конкурс “И аз мога” ще бъдат събрани и издадени в книга. Сдружението дари част от гозбите на Дневния център за възрастни хора с увреждания, който ще отбележи Световния ден на хората с увреждания 3 декември тази седмица.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води