Велинград - online - Кметът Иван Лебанов в средата на мандата: И аз като кмет, и съветниците сме длъж 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Кметът Иван Лебанов в средата на мандата: И аз като кмет, и съветниците сме длъж
Публикувано 2009-11-30 22:42:17 от Темпо

Кметът Иван Лебанов направи отчет за втората година от своя мандат на 23 ноември. В пресконференцията се включиха четиримата негови заместници Валентина Цветанова, Дияна Кехайова, Георги Янчев и Исмет Бабучи и директор “Европейски програми” Радка Русева. В експозето си кметът отчете, че винаги има критично настроени към работата на местната изпълнителна власт, но в условията на криза Общинска администрация полага много усилия, за да се промени към по-добро градът ни и животът на всички хора в общината. Кметът направи кратък преглед на всички сфери на дейност и представи подробен отчет.
Като голяма гордост за общинското ръководство бе посочено спечелването на 23 от подадените 43 проекта и особено на проекта за облагородяване на парковете за 7.5 милиона лева, работата по който ще започне през пролетта на 2010 г. По отношение на инфраструктурата са цялостно преасфалтирани 22 улици, включително част от Околовръстният път. В сферата на образованието няма закрити училища, а делегираните бюджети работят без сътресения. В социалната област през 2009 г. стартираха 4 нови социални услуги и бяха разкрити много работни места. Кметът специално подчерта, че сметосъбирането, чистотата и озеленяването на Велинград са значително подобрени след като “Еко Титан” спечели обществената поръчка. През следващите две години от мандата общинското ръководство ще продължи да работи за развитието на туризма, изграждане на модерна инфраструктура, подобряване качеството на живот, развитие на балансирано териториално селищно устройство, на регионално и междуобщинско партньорство.
Кметът и неговите заместници отговориха и на редица въпроси на медиите, които предаваме със съкращения:

- Г-н Лебанов, с какво щеше да е по-различен този отчет, ако изпълнителната власт и Общинският съвет работеха като един отбор?
- От встъпването ми в длъжността кмет до ден днешен работата между Общинска администрация и Общинския съвет не е на нивото, на което трябва да е. Много неща можеха да са по-добре, особено по отношение на инфраструктурата и социалната дейност. Моята идея, за която винаги съм подкрепял съветниците, е да се направи програма как да влизат повече пари в общината, за да направим живота на хората по-добър. И аз като кмет, и те като съветници сме длъжници на хората. Бихме били по-полезни във всички сфери, ако работехме като един отбор и тук е моментът да се извиня за ненаправеното. Има още две години - нека да намерим по-правилния подход в интерес на хората!
- В средата на мандата и в условията на криза ще правите ли промени в Общинска администрация?
- Няма да правя коренни промени - моята идея е общинските служители постоянно да се усъвършенстват професионално и да повишават квалификацията си. Но, честно казано, след Нова година ще се наложат кадрови решения и промени в ТСУ” и “Общинска собственост”. Там се нуждаем от подкрепление, от повишен капацитет.
- Направи се много във ВиК сектора в селищата от общината, дори се коментира, че има дисбаланс на фона на липсата на проекти за Велинград. Кога ще дойде ред и на инвестиции във водопреносната мрежа във Велинград, защото тази година проблемите с недостига на вода и честите аварии ескалираха?
Ив. Лебанов: Отчайващо е състоянието на водопроводната мрежа във Велинград, авариите са непрекъснати. Никога обаче няма да си позволя да има дисбаланс между града и селищата от общината. Това, че Велинград е СПА столица на Балканите не значи, че когато туристите посещават другите населени места, трябва да ти връщаме в 19-ти век.
В. Цветанова: Община Велинград входира в МОСВ два проекта по оперативна програма “Околна среда”. Единият е за канализационната система на Велинград, включително пречиствателна станция и колектор. Вторият проект е за колектор и пречиствателна станция за отпадни води на Сърница. През лятото процедурата беше прекратена. Подготвяме ново кандидатстване, но все още очакваме новите насоки.
- В каква фаза са предпроектните проучвания за канализацията на ул. “Юндола” и каква нова технология ще се изполЗва там?
В. Цветанова: Улица “Юндола” е част от републиканската пътна инфраструктура, артерия, която не можем да си позволим да затворим. Проектира се подмяна на канализационната система по нова технология, без да се разрушава настилката. Това е част от проект по ОП “Околна среда”.
- Г-н Лебанов, успяхте да решите проблемът с чистотата, но сериозен проблем си остава осветлението?
- Сагата с чистотата, започнала през 2000 г., приключи в края на 2008 г. Чуха се много приказки и настроения. Гордея се с решението, че съм кметът, който намери сили и смелост да сложи точка на хаоса. Нивото на чистотата се вдигна, увеличи се броят съдове и техника. Със старите “Белорус” не можехме да продължаваме. За осветлението трябва да призная, че при посещението си във Велинград министърът на външните работи г-жа Румяна Желева направи забележка за тъмните улици. Готвехме обществена поръчка, но ремонтни работи по осветлението са включени и в проекта за парковете, който общината спечели. Сега вадим тези дейности от обществената поръчка за осветлението. Ясно е, че с една счупена вишка и двама ел. техници не може да се поддържа осветлението на целия град и затова ще бъдат направени промени, въпреки че пак ще има обструкции.
- На какъв етап са преговорите с община Ракитово за регионално депо за отпадъци?
- Това е много важен въпрос за Велинград. Имахме договорка за обща сметище в района на община Ракитово. Сега, при новото общинско ръководство в съседната община, ще подновим исканията и ни предстоят разговори.
- Ще стигнат ли парите за зимно поддържане на пътищата?
Ив. Лебанов: Фирмата, която чисти в момента общинската пътна мрежа извън града, има договор до приключване на новата обществена поръчка. За снегопочистването във Велинград отговаря “Еко Титан”, която ще чисти с нова техника по стандарта “Евро 5”.
В. Цветанова: Като председател на комисията за обществената поръчка за зимно поддържане на общинската мрежа ще съобщя, че двете фирми кандидатстваха с доста различни цени. Разликата в ценовите оферти е 30% и затова сега искаме финансова обосновка.
- Какво е финансовото състояние на Община Велинград към момента?
- Направихме антикризисна програма, намалени са разходите дори да хартия, командировъчни, телефони. Изпратили сме уведомителни писма до големите длъжници със срокове - има известно раздвижване. Но и ние сме една от 264-те български общини, които са в криза и имат затруднения. Все пак Община Велинград няма кредити и големи задължения и това ни помага да удържаме в това тежко за всички време.
- Постигнатото в социалната сфера е безспорно, но докога хората с увреждания ще продължават с мъки да изкачват етажите до “Социално подпомагане”, а отделеното за фронт-офис общинско помещение на партера на сградата ще стои неизползваемо?
Д. Кехайова: Има проект за изграждане на фронт-офис за хората с увреждания, който е от компетенциите на “Социално подпомагане”. Проектът ще бъде финансиран и ще се осъществи в скоро време. В община Велинград е реализиран почти целият набор от социални услуги и сме водещи в социалната политика. За 2010 г. амбицията е да се създаде филиал на Центъра за деца с увреждания в Сърница и да се увеличи броя на потребителите в различните социални центрове.
Ив. Лебанов: Най-сериозният ни проблем е свързан с обслужването на възрастни хора без близки. Имаме много молби, а нашата програма е за 50 души и търсим варианти за увеличение на бройката.
- По-големи ли са приходите от туристическата такса и от общинското предприятие “Спортни имоти и пазари”?
- Има ръст в приходите от туристическата такса, което се дължи и на увеличения брой легла и новите хотели. Благодаря на хотелиерите, очаквахме, че приходите от таксата ще са по-малки. Вижданията ни за “СИП” са, че трябва да остане общинско предприятие, защото така средствата идват директно в общината. Има писмо от Министерството на спорта, че Закритият плувен басейн е включен в държавния регистър като спортно съоръжение и затова не може да влиза в търговско дружество. Имаме уверения, че на такава позиция е и новият областен управител, но съдебните дела продължават.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай