Велинград - online - Кметът спечели делото за конфликт на интереси 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Кметът спечели делото за конфликт на интереси
Публикувано 2009-11-30 22:44:00 от Темпо

На 8 януари 2008 г. като новоизбран кмет на община Велинград Иван Лебанов подписва договор с фирма “Леброс инженеринг” за ремонт на СОУ “Св.св. Кирил и Методий” в Сърница. “Леброс инженеринг” е фирма на неговия брат Сашо Лебанов. Договорът е на стойност 372 577 лева, като цялата процедура по избор на изпълнител е водена преди изборите от държавния Социален инвестиционен фонд, който финансира ремонта. Конкурсът се провежда в последните месеци на кметуването на Стоян Дулев през 2008 г. Когато през януари 2009 г. влиза в сила новият Закон за предотвравянате и разкриване конфликт на интереси, кметът Лебанов вписва в декларацията си, че няма сключени договори с фирми на свързани с него лица.

По този повод в края на април 2009 г. новосъздадената Комисия по предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси към Общинския съвет подаде сигнал до Окръжна прокуратура. Председател на комисията е съветникът Мустафа Бухов от ДПС, а всичките нейни членове са само представители на мнозинството от ДПС, ВМРО и БЗНС и бяха избрани на прословутата закрита сесия през януари 2009 г. Окръжна прокуратура счита, че има конфликт на интереси и в резултат на това бе образувано дело в Административен съд - Пазарджик.
На 24 ноември 2009 г. съдът реши, че в случая няма конфликт на интереси и кметът Иван Лебанов не е нарушил закона. Според съда конфликт на интереси възниква, когато лице на публична длъжност има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията му по служба. Освен частен интерес трябва да е налице и облага, а липсват доказателства кметът да е получил такава. Заключенията на вещото лице са, че по договора с “Леброс инженеринг” през 2008 г. не са извършени никакви непредвидени и допълнителни плащания.
В съдебното решение се подчертава и това, че според ЗПРКН кметът е длъжен да декларира обстоятелства към 1 януари 2009 г. и една година преди това. Кметът Лебанов е подал декларация с дата 30 януари 2009 г., а плащанията по договора между общината и “Леброс инженеринг” са приключили на 31 декември 2008 г. - тоест договорът е с изтекло действие към момента на влизане в сила на новия закон. На базата на всички тези аргументи съдът постановява, че не е налице конфликт на интереси.
В 14-дневен срок решението на Административен съд - Пазарджик мвоже да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай