Велинград - online - “Ангели на Рождество” - духовен подарък за Коледа 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Ангели на Рождество” - духовен подарък за Коледа
Публикувано 2009-12-07 23:02:11 от Темпо

Откриването на изложба в Художествената галерия във Велинград обичайно е камерно събитие. Вечерта на 4 декември станахме свидетели на изключението от правилото: препълнена зала с хора, дошли да поздравят Светла Граданска за нейната първа самостоятелна изложба в родния Велинград.

“След като е позната в Лондон, Брюксел, Хелзинки, след много изложби в София, в Боянската църква и на други места в страната дойде време Светла да покаже творчеството си и във Велинград”, каза при откриването на експозицията Боряна Белухова, президент на Ротари клуб - Велинград. Именно ротарианците поканиха Светла Граданска и организираха изложбата с идеята нейните икони с общ наслов “Ангели на Рождество” да бъдат един духовен подарък за велинградчани и гостите на града в дните преди Коледа.
Г-жа Белухова проследи творческия път на Светла Граданска, който включва множество реставрации на иконопис в Рилския манастир, главната църква на Соколарския манастир, Хрельовата кула, двете български православни църкви “Свети Георги” и “Св.св. Константин и Елена” в Одрин, “Свети 40 мъченици” във Велико Търново, църкви и параклиси в Рила, Кокаляне, Златарица, Свищов, Градец, Перник, Миланово, Узунджово, стенописи във Военното училище в старопрестолната ни столица и параклисите “Свети Георги” над Велинград и “Света Петка” на Юндола. Гордеем се със сътвореното от Светла, особено днес, когато пошлото и грозното безцеремонно изместват красивото, каза Боряна Белухова.
Уредникът на галерията Бранко Манушев се върна назад в историята на човешката цивилизация и изкуство, за да открои отговорността на реставраторите като Светла Граданска за опазването и съхранението на миналото. След като оцени, че тя до съвършенство е овладяла изразните средства на иконописта, г-н Манушев припомни какво е написал един руски иконописец на гърба на рисувана от него икона: “Светлината на благодатта няма да засияе у този, който наблюдава, ако не е възсияла у този, който сътворява”. Аплодисментите на публиката към Светла бяха знак, че тя е успяла точно в тази трудна задача, изискваща чиста душа и вяра.
Сред гостите на откриването беше и кметът на общината Иван Лебанов, който се обърна към Светла Граданска с думите, че Велинград се гордее с нея и с пожелание за още много творчески успехи. От името на Ротари клуб - Велинград Костадин Мъгев поднесе цветя с думите, че това е първата, но не и последната изложба на Светла в родния Велинград.
Самата изложба трябва да бъде видяна, защото картините никога не могат да се поберат в думи - още повече, когато става въпрос за ангели. Светла Граданска е нарисувала своите “Ангели на Рождество” с много познание за мистичните безплътни същества, присъстващи в легендите на различни учения и религии от Зороастризма до съвременните езотерични системи. Представени са изображения на четирите главни архангела Михаил, Гавриил, Рафаил и Уриил, които от своя страна представят четирите елемента, на които е основан светът - огън, вода, въздух и земя. Архангелите са в характерните си цветове червено, синьо, жълто и зелено, всеки държи в лявата си ръка сфера, а в дясната предмет, свързан с негово отличително качество. В центъра на експозицията е иконата на страдащия Христос със символите на евангелистите. За авторката Христос е съвършената личност, възвишеният идеал, към който се стремим, истината, която всеки от нас по свой начин се опитва да открие. Авторските иконни изображения са изписани върху основи от липова дървесина с дърворезба, в стил, заимстващ виенски сецесион, позлатена със златен варовик и хромирана.
Наред с това в експозицията са включени по-малки по размер икони, които са по образци от VII до XIX век, представящи Рождество Христово, Благовещение, Дейсис (Моление), Христос, Света Екатерина, Свети Никола и Свети Илия. Фотоси показват малка част от голямата реставраторска дейност на Светла Граданска. Част от експонатите могат да бъдат откупувани.
Изложбата ще продължи един месец - от 4 декември 2009 до 4 януари 2010 година. Това е шансът на велинградската публика да съпреживее идващите празници не само с обичайната забързана суетня, а с истински “Ангели на Рождество”. Истински, защото Светла има щастието да докосва “светлината на благодатта” и да я пресътворява в иконите, за да я почувстваме и ние.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай