Велинград - online - Мъжкото здраве и дълголетие - общ проблем за България и Русия 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Мъжкото здраве и дълголетие - общ проблем за България и Русия
Публикувано 2009-12-07 23:10:18 от Темпо

Към 2050 г. населението на Русия може да намалее с 40%, от 1995 г. насам броят на починалите трайно е по-голям от броя на родените, безплодните бракове са се увеличили с 30%, като в 30-40% от случаите причината за това е мъжкото безплодие. В Русия продължителността на живота на мъжете е с 13 години по-малко, отколкото на жените. Средният руснак живее също с 13 години по-малко от средния американец.

Стряскащите цифри бяха изнесени по време на Първата международна научно-практическа конференция “Опитът на Русия и България в опазване здравето на народа. Мъжкото здраве и дълголетие”, която се проведе на 3 и 4 декември в СПА Клуб “Бор” във Велинград. Защо точно мъжкото здраве? Отговорът отново в цифри: през ХХ век заради участие в 21 големи въоръжени конфликта, включително световните войни, са загинали 35 милиона млади руски мъже. Това, заедно с натрупаните през последните години огромни социални проблеми, многото разводи, кризата и нездравословния начин на живот извежда днес на преден план темата за мъжкото здраве. Демографската ситуация в Русия и България е близка: в началото на ХХ век двете държави са били лидери по раждаемост, а в момента нашата страна е на 56-то, а Русия ни следва на 57-мо място по индекса на човешкото развитие заради ниска раждаемост и ранна смъртност, особено сред мъжете. Днес говорим повече за тероризъм и извънредни ситуации, забравяйки за първостепенното - здравето. По проблемите на мъжкото здраве трябва не просто да се говори, а да се крещи, заяви председателката на Женския конгрес Татяна Черторицка и добави: “Ние, жените, трябва повече да се грижим за мъжете, за да могат и мъжете повече да се грижат за нас”.
Доказателство, че проблемът е наболял и вече не може да бъде заобикалян, бяха участниците в конференцията. От руска страна: депутатът от държавната Дума и заместник-председател на Комитета по опазване на здравето Сергей Колесников, 10% от депутатите от градската Дума на 11-милионната руска столица Москва, председателката на Женски конгрес Татяна Черторицка, председателят на движението “За запазване на народа” Андрей Красилников, президентът на най-влиятелната организация “Мъжко здраве” проф. Армис Камалов, светила на медицинската наука и представители на много медии, които да послужат като катализатор на процесите на масовата профилактика и здравословния начин на живот. От българска страна: Даниела Пантова, началник на кабинета на министъра на здравеопазването, д-р Татяна Ангелова, директор на Националната специализирана болница по физикална терапия и рехабилитация - София, лекари и журналисти.
Кметът на Велинград Иван Лебанов привества гостите на руски език и определи инициативата за провеждане на такъв форум като особено полезна, защото няма по-голяма ценност от здравето. Той покани руските гости да дойдат отново в нашия град, защото притежаваме огромно богатство - минералните води, които са ключ за преодоляване на много здравословни проблеми. Поздрав за “Добре дошли” отправи и Стоян Христов, председател на Съвета на директорите на Международната асоциация по балнеология и туризъм “Сирона”, който благодари за избора на “Бор” и “Свети Спас” за домакини на събитието. От името на областния управител д-р Дончо Баксанов поздравителен адрес връчи неговата заместничка Ваня Минкова, а депутатката Инна Святенко поднесе на кмета Лебанов поздравителен адрес от председателя на московската Дума Владимир Платонов. Привествия бяха отправени от Консулския отдел на посолството на Русия в България и от Българския съюз по балнеология и СПА, който също оцени темата на конференцията като изключително актуална в задъхващия се от стрес свят.
Председателят на организационния комитет на международната конференция Сергей Колесников подчерта, че настъпва нов етап в отношенията между България и Русия по въпросите на здравето. Думите му потвърди д-р Татяна Ангелова, която припомни, че НСБФТР - София е създадена от руски специалисти. Тя разказа за богатите възможности на българските курорти, минерални води, климат и природни дадености за съхраняване на здравето и за превантивна медицина, а руските гости пожелаха докладът да бъде публикуван в руски издания. По-късно в рамките на конференцията изнесоха доклади главният еколог на община Велинград Станимир Живков, който говори за “Добрата екологична среда - предпоставка за добро здраве във Велинград” и главният лекар на “Сирона” д-р Димитър Станчев по темата “Мястото на физиопрофилактиката и курортологията във възстановяването на репродуктивното здраве в нелагоприятни екологични условия”. Така конференцията се превърна и във възможност за реклама на страната и града ни като места за здравен туризъм.
Здравето на народа е задача, която може да обединим три велики сили в Русия - държавата, обществото и църквата, каза един от участниците в конференцията. Тази задача трябва да решава и всеки от нас - със задължителната профилактика, със здравословен начин на живот и хранене, с повече движение и по-малко стрес.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води