Велинград - online - В криза: една крачка пред останалите 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

В криза: една крачка пред останалите
Публикувано 2009-12-15 09:13:45 от Темпо

“Най-доброто нещо, което можем да направим в случай на криза и липсата на пари, е да четем и да се учим. Защото рано или късно ще дойдат по-добри времена. И ако сме направили това, ще бъдем една крачка пред останалите.”
Така е на теория, а как се прави този една крачка на практика? С учене, със събиране на ценната стока - информация, с анализ и с натрупване на знания, които ще послужат в перспектива.
Доказаха го дванадесетокласници от паралелката по счетоводна отчетност в Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Алеко Константинов” с преподавател Магдалена Бизева. На 9 декември в новия учебно-тренировъчен център на училището, който бе открит наскоро, те поканиха учители, банкери, счетоводители и медии на своята презентация по тема номер едно на 2009 година: “Кризата, парите и ние”.
И докато гостите слушаха “Money, money, money” на АББА, разбраха, че разговорът няма да е само за финансовата и икономическа криза, обхванала света, а и за кризата на ценнностите, за кризата вътре в нас. Бъдещите икономисти подчертаха: няма универсални рецепти за преодоляването нито на финансовата криза, нито на кризата на ценностите. Но е безспорно, че в криза печелещият реагира, а губещият просто я понася.
В поредица от презентации ученици от XII и IX клас разказаха за Нобеловите лауреати по икономика през последните 10 години (случайно или не - 8 американци и двама израелци!) и за десетте най-големи икономически кризи на ХХ век. Присъстващите научиха много любопитни факти за парите: от първите банкноти, появили се през 1024 г. в Китай до първите полимерни банкноти, произведени през 1988 г. в Австралия; за първите български монети, отсечени в Бирмингам през 1881 г., за златните банкноти от 20 и 50 лева, останали в обръщение в България до 1907 г., за настоящия купюр от 20 лева, който има най-голям бял в паричното обръщение в момента. Особено интересна беше информация за златото като универсални пари и най-печеливша инвестиция, особено във време на криза. Научихме и как се перат пари - не само откъде произлиза изразът, а и как в Индия и Япония наистина дезинфекцират банкноти чрез изпиране.
В есеистична форма учениците разсъждаваха по проблеми за властта и парите и парите - цел или средство. А тези, които познаха откъси от класически произведения от българската литература, свързани с темата за парите, получиха шоколадови бонбони.
Наред със заслужените поздрави за преподавателите, на финала на този оригинален урок Дора Ланджова, помощник-директор и учителят Радослав Райчев напомниха: парите са важни, но още по-важна е човещината.
В началото цитирахме една от сентенциите, събрани от учениците в специално подготвената за презентацията дипляна с народни поговорки и поверия и с мисли на велики хора за парите. Ето още един урок, важен не само по време на криза: “Добре е да имаш пари и нещата, които можеш да си купиш с тях, но също е добре отвреме навреме да се уверяваш, че не си загубил нещага, които не могат да се купят с тях”.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води