Велинград - online - Планират 230 000 лева за туризма догодина 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Планират 230 000 лева за туризма догодина
Публикувано 2009-12-15 09:22:34 от Темпо

Поредното заседание на Консултативния съвет по туризъм на 9 декември бе посветено на програмата за развитие на туризма през 2010 г. Г-жа Дияна Кехайова, в чийто ресор като заместник-кмет е туризмът, представи планираните дейности с обща прогнозна стойност 230 000 лева.
Общината си поставя поредица от задачи за утвърждаване на Велинград като целогодишен курорт. През 2010 г. трябва да се изработи нова арка на входа откъм Пазарджик и кръгово кръстовище пред бензиностанцията на “Лукойл”.
Планираната сума е 10 000 лева. С 20 000 лева ще започне изработването на туристически обозначения, указателни и информационни табели по единен стандарт и според международните изисквания. Също 20 000 лева са планирани за осветлението на центръра и кръстовището пред жп-гарата. За преасфалтиране и изкърпване на улици до туристически обекти са заложени 30 000 лева. Ще бъде изграден и електронен билборд на централния площад, който да рекламира основните туристически забележителности на града и общината.
5000 лева са нужни за осъществяване на идеята за озвучаване около паметника на Николай Гяуров. В тази връзка Златко Златанов настоя и Консултативният съвет прие решение да се преразгледа договорът на общината със Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва за стопанисването на кафенето в общинската сграда. Състоянието на заведението е крайно незадоволително и е крайно време то да бъде превърнато във виенска сладкарница, която през лятото да работи с подходящо озвучаване от арии на Н. Гяуров. Това ще бъде атракция за туристите, а и общината няма да се срамува пред гостите си от вида на кафенето.
В програмата са залегнали и идеи, които се повтарят от години: социализиране на пещерата “Лепеница” и изграждане на Етнографски комплекс в Чепино. Засега за тези обекти средства няма. Осигурено е финансирането и през пролетта на 1010 г. ще започне двугодишната работа по мащабния проект за облагородяване на градските паркове със сумата от 7 500 000 лева.
Ще продължи съвместното участие на общината и туристическия бранш на най-големите туристически борси в страната и чужбина. За целта са планирани 30 000 лева, които според представителите на бранша трябва да се дадат основно за реклама в чужбина. За рекламни публикации и материали общината смята да задели 35 000 лева плюс изработване на нов рекламен клип на 3 езика. Поставен бе и въпросът за актуализацията на сайта на общината в секция “Туризъм”, защото там все още продължава да липсва дори информацията, че Велинград е СПА столица на България и Балканите.
Участниците в Консултативния съвет изразиха пред кмета Иван Лебанов недоволство от факта, че когато се определя финансовата рамка за следващата година, главният финансист на общината Христо Савов отново не присъства на заседанието.
Елена Баева


Браншът е за повече конкуренция в образованието на кадрите
Пред Консултативния съвет по туризъм на 9 декември кметът Иван Лебанов разказа за срещата, която проведе преди седмица с представители на фирмата “частни професионални колежи по икономика и туризъм”. Той подчерта, че са водени само предварителни разговори и не трябва да има напрежение в колектива на Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Ал. Константинов”.
Директорът на ПГИТ “Ал. Константинов” Александър Табаков, който е член на Консултативния съвет по туризъм, съобщи, че същия ден (9 декември) е внесъл предложение в Министерството на образованието догодина да разкрият една паралелка “Предприемачество и мениджмънт” след завършване на средно образование. Гимназията разполага с база и специалисти за обучение след средно образование, подчерта г-н Табаков.
Преобладаващото мнение на представителите на туристическия бранш беше, че Велинград има нужда от кадри, които да завършат, но и да бъдат мотивирани да останат да работят тук. Вече има достатъчно мениджъри, в хотелите и заведенията има належаща нужда от готвачи, бармани и сервитьори, а евентуалната конкуренция между гимназията и колежа би била шанс за по-добро образование.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води