Велинград - online - Гарги цапат центъра 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Гарги цапат центъра
Публикувано 2009-12-15 09:32:46 от Темпо

Всеки ден около 17 часа центърът на Велинград за минути се превръща в декор на филм на Хичкок: огромно ято гарги кръжи и зловещо грачи над площада. Свидетелство за нашествието на птиците са и покритите с техни изпражнения пейки и плочки в парка на центъра. Така пейките са неизползваеми, а особено в дъждовните дни уличната настилка е опасно хлъзгава. Затова са вече доста и хората, които питат по какъв начин може да се противодейства на птичия десант.

Гаргите не са защитен вид, научихме след наше запитване към главния еколог на общината Станимир Живков. След като му предадохме читателските сигнали и оплаквания, той отправи питане до РИСВ - Пазарджик какъв репелент (отблъскващо вещество) може да се използва, за да се изгонят гаргите от това местообитание в центъра на града.
Докато се чака отговорът от еко-инспекцията, може да се провери и опитът на други градове по света, които имат сходни проблеми с птиците. Някъде използват за разгонване на гаргите хищни птици като соколи, другаде поставят специални тънки метални шишове, за да не могат да кацат. Във Венеция прибягнаха дори до крайната мярка да забранят на туристите под страх от високи глоби да хранят известните в цял свят гълъби на площада “Сан Марко”. Явно и във Велинград трябва да се мисли за адекватни действия, за да се избегне замърсяването на центъра.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола