Велинград - online - Туристическият елит се препъна в процедури 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Туристическият елит се препъна в процедури
Публикувано 2009-12-15 09:39:59 от Темпо

Местният елит на туристическия бранш се събра на 10 декември вечерта в конферентната зала на хотел “Макси” за годишно отчетно-изборно събрание на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите. Под председателството на Борис Голомехов форумът започна “по ноти”, но до очаквания финал - избор на нов Управителен съвет, така и не се стигна. Сред гостите бяха кметът Иван Лебанов, заместник-кметът Дияна Кехайова и председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин.

Председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите Златко Златанов направи отчет за изключително динамичната за туристическия бранш 2009 г. Като успех бе отчетено членството на сдружението в БХРА и избирането на г-н Златанов в Управителния съвет на БХРА и в Борда на директорите на Балканския алианс на хотелиерите и ресторантьорите (БАХР). Сдружението има трима общински съветници и четирима представители в Консултативния съвет по туризъм, което гарантира постоянните контакти с общината. Това помогна за съвместното участие на най-голямата туристическа борса “Ваканция’2009”, където бе първото за годината голямо презентиране на Велинград като СПА столица на Балканите с богат щанд и луксозен двуезичен рекламен каталог. Организаторите наградиха курорта с почетна грамота за цялостно представяне. Рекламата на Велинград продължи с посещение в австрийския курорт Баден, чиято кметица предложи побратимяване на двата града и такова предстои. Сдружението участва и на туристическите изложения в Москва, Букурещ, на борсата за културен туризъм във Велико Търново заедно с Историческия музей, на борсата за уикенд туризъм в Русе. Със специално благодарствено писмо кметът на Белоградчик благодари на велинградското сдружение, че първо подкрепи усилията Белоградчишките скали да се наредят сред новите Седем чудеса.
Като най-голямо предизвикателство за изминалата година г-н Златанов посочи организирането на празника за обявяване на Велинград за СПА столица на Балканите. Посрещнати бяха над 300 официални гости начело с президента на Световната хотелиерска и ресторантьорска организация Гасан Аиди, който бе обявен за почетен гражданин на Велинград. От името на Сдружението Златко Златанов благодари на общината, на Благой Рагин и БХРА, на Анелия Крушкова и Държавната агенция по туризъм, на многото спонсори.
Сред успехите се наредиха и наградите, които БХРА присъди на “Велина” за “СПА хотел на 2009 г.” и на “Том и Нези Класик” за “Ресторант на 2009 г.”.
“Когато сме заедно и сме сплотени, когато няма завист и омраза, се случват само позитивни неща”, обобщи г-н Златанов и премина към грешките и слабите страни: недостатъчна и недобра комуникация с общината; слаба събираемост на туристическата такса и занижен контрол за разходването й; беден и с ниско качество рекламен филм; пропуснатата огромна възможност да бъдат поканени във Велинград 20 топ-журналисти от цял свят; недостатъчна комуникация с колегите от Цигов чарк, Сърница, Юндола; не е подписан предложеният още преди година Етичен кодекс; сдружението не е провело нито една благотворителна акция. Нужна е повече активност, защото сега работят 5 човека, трябва да бъде създаден електронен бюлетин и сайт на сдружението, заяви Зл. Златанов.
Кметът Иван Лебанов подчерта, че е харесал критичния и делови тон на отчета. Той поздрави хотелиерите, че заедно са се справили с един важен проблем: не са и няма да допуснат свръхзастрояване на Велинград. Той призова туристическият бранш заедно с общината да се бори минералната вода да стане общинска собственост.
“Повярвахте си и успяхте!”, каза Благой Рагин, посочвайки, че понякога отбори от Б група играят във Висшата лига. Той благодари на хотелиерите и ресторантьорите от Велинград, че отвориха своите сърца и обекти, за да посрещнат толкова много гости на 5 юли. И обеща БХРА да продължи да помага за рекламата на Велинград, включително за грандиозно честване на една година от получаване на приза “СПА столица на Балканите”.
Контролният съвет представи финансов отчет, според който приходите на сдружението са 43 056 лева, а разходите 32 388 лева. Оказа се, че нито един от 18-те членове на сдружението не е платил членския внос за 2009 г. На базата на отчета и финансовия доклад досегашният Управителен съвет бе освободен от отговорност.
Оттук нататък събранието изпадна в патова ситуация. Предложено бе преди избора на нов Управителен съвет да бъдат приети нови членове, за да могат и те да участват в гласуването. Де факто от присъстващите близо 60 представители на хотели и заведения право на глас като членове на сдружението имаха едва 12. Но много от нечленуващите заявиха, че се въздържат в момента да подадат молби за членство, изтъквайки различни причини. Това повиши напрежението и се видя, че браншът не е толкова единен. Като единствен изход от ситуацията бе решено старият Управителен съвет да продължи да работи до 22 януари 2010 г., когато ще се свика общо събрание за избор на нови членове.
След като събранието приключи, остана неудовлетворението, че редица важни проблеми бяха поставени само мимоходом: за спиране на строителството по време на сезона, за контрол в центъра да няма “туроператори”, за забрана на отглеждането на селскостопански животни в близост до хотелите и заведенията. Тези теми останаха за обсъждане на коктейла в ресторанта на “Макси”, а сигурно и ще имат продължение на събранието през януари.
Елена Баева

Балканският алианс ще награди Гранд хотел “Велинград”
В средата на януари 2010 г. Световната хотелиерска асоциация ще проведе своя конгрес в столицата на съседна Сърбия - 4-милионния Белград. Пред 160 делегации от цял свят ще бъде направена 20-минутна презентация на България. Нашата държава засилва рекламата в съседните балкански страни, защото от 19 декември 2009 г. визите за тях падат и ще чакаме повече туристи. На форума в Белград Гранд хотел “Велинград” ще получи награда от Балканския алианс на хотелиерите и ресторантьорите. Поредната добра новина за велинградския туризъм отново съобщи председателят на БХРА Благой Рагин.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води