Велинград - online - Ще приемат основния закон на екологията в общината 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Ще приемат основния закон на екологията в общината
Публикувано 2009-12-15 09:44:06 от Темпо

Предстои местният парламент на Велинград да обсъди и приеме Наредба за управление на отпадъците, поддържане и опазване на чистотата на територията на община Велинград. До момента нашата община няма такъв нормативен документ, а проблемите на чистотата и управлението на отпадъците са регламентирани в Наредба 1 за опазване на обществения ред. Според Закона за управление на отпадъците обаче е задължително общините да изготвят и приемат свои наредби и затова темата ще бъде централна на сесията на 17 декември.

Новата наредба е изготвена от главния еколог на общината инж. Станимир Живков. Нейната главна цел е екологосъобразното управление на отпадъците, за да предотврати, намали и ограничи вредното им въздействие върху човешкото здраве и околната среда. Тази наредба ще играе ролята на основен закон на екологията в общината и ще е важен инструмент за провеждане на местната екологична политика. Тя урежда обществените отношения, свързани с реда и условията за изхвърляне, събиране, транспортиране, оползотворяване и обезвреждане на битовите отпадъци, отпадъци от опаковки, строителни отпадъци, излишни изкопни земни маси, производствени и опасни отпадъци, излезли от употреба моторни превозни средства, биоразградими и едрогабаритни отпадъци. Наредбата разписва правата и задълженията на физическите и юридически лица по поддържане и опазване на чистотата и управлението на отпадъци, както и контрола и размера на санкциите.
За да бъде приложена новата наредба, в бюджета за догодина ще са нужни средства в размер на 100 000 лева. В тази сума не са включени парите за третирани на битовите отпадъци, тъй като те се събират чрез таксата смет, която заплащат гражданите. Ще бъде нужен и човешки ресурс - във Велинград и всички населени места от общината ще трябва да има екопатрули. Занапред парите от санкции ще постъпват пряко в направление “Екология” и ще се използват за закупуване на нови съдове за битови отпадъци, почистване на нерегламентирани сметища и еко-мероприятия.
Важен плюс на новата наредба е, че тя напълно отговаря на европейските изисквания: синхронизирана е с 47 директиви от европейското законодателство и с 19 български закона, наредби и правилници.
Свое мнение по текстовете на бъдещата наредба могат да дадат и гражданите - пълният й текст е публикуван на сайта на община Велинград.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай