Велинград - online - За една година Клубът на виното вече има история 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

За една година Клубът на виното вече има история
Публикувано 2009-12-22 10:12:31 от Темпо

Основаният през ноември 2008 г. във Велинград Клуб на виното вече има своята едногодишна история. Той бе създаден от хора, вярващи в максимата “Във виното е истината” и искащи да знаят повече за виното като култура, традиция и емоция.

Една от целите ни при създаването на Клуба на виното бе да повишим културата на предлагане и консумация на вино във Велинград, казва председателят Красимир Дерменджиев. В курорт с многозвездни хотели като нашия е нужно ниво на обслужването: ресторантьорите трябва да знаят какво се случва на пазара на виното, кое вино е актуално, коя изба какво предлага. Затова първостепенна задача на клуба е да организира срещи със сомелиери, които да разкрият качествата и тайните на голям спектър български и вносни вина и начините за тяхното предлагане. Г-н Дерменджиев е доволен, че клубът вече има ядро от сериозни членове, че вече е утвърдена практика представители на винарските изби да търсят Клуба на виното във Велинград.
В същото време наред с професионалистите, представителите на ресторантьорския и хотелиерския бранш, в клуба членуват и любители на виното и е радващо, че техният брой се увеличава. За ресторантьорите мнението на любителите на виното е от особена важност, защото благодарение на тях тестват как клиентът ще приеме определена марка вина. Оценката на потенциалните клиенти има огромна тежест и затова Клубът на виното съвсем не е само за професионалисти, а вратите му са широко отворени и за любители.
В белязаната от икономическа криза 2009 г. се оказа, че продажбите на вино не намаляват. Според г-н Дерменджиев това е благодарение на бързата и правилна реакция на винарските изби, които противодействаха с по-ниски цени и много бонуси за клиентите. Така кризата не засегна сериозно пазара на виното. И през 2010 г. виното остава стока с нулев акциз, което е основание за оптимистични пазарни прогнози.
Първият си рожден ден велинградският Клуб на виното отпразнува с посещение във винарската изба в Старосел по покана на домакините. Впечатленията на всички от съчетанието между уникалния археологически комплекс и винарската изба са отлични. Предстои изба “Старосел” да предложи дегустация на своите вина в хотел “Двореца” във Велинград, съчетана със специфични ритуали и богата програма.
Тъй като разговорът ни с г-н Красимир Дерменджиев е точно в навечерието на празници, задължително свързани с богата трапеза, логичен е въпросът какви напитки да изберем. Отговорът също е логичен: “Задължително червено вино! За нашата кухня на тези празници са характерни тежки ястия, които изискват червено вино като антиоксидант, разграждащ мазнините!”. Председателят на клуба напомня и правилото, зад което застават всички специалисти в бранша: не може да има добро вино с цена под 3-4 лева. А на въпроса бяло или червено шампанско да гръмнем в празничната вечер, препоръчва белите пенливи вина с презумцията, че те цапат по-малко.
Целите на клуба за 2010 г. са свързани с пътуване до Италия, където са поканени да посетят избата на известната в цял свят фирма “Антинори”. Посещението ще бъде съчетано с винен тур в богатата на лозя и вина област Тоскана, близо до Флоренция. Другата амбиция на Клуба на виното е през новата година да организира във Велинград запомнящо се събитие, свързано с културата на виното, което да бъде атракция за туристите и да се утвърди като традиция.
И през 2010 г. сбирките на Клуба на виното ще са всяка първа сряда от месеца - за всички, които искат да споделят удоволствието от чаша хубаво вино и да научават повече за “напитката на боговете”!
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води