Велинград - online - На първия еко-търг - малко, но от сърце 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

На първия еко-търг - малко, но от сърце
Публикувано 2010-01-05 17:21:21 от Темпо

Първият еко-търг във Велинград се проведе на 23 декември 2009 г., като идеята бе на Професионалната гимназия по горско стопанство “Христо Ботев”. Търгът бе заключителният етап на кампанията “Коледна елха в саксия”, с която младите лесовъди ни накараха в дните преди празника да се замислим върху тревожното състояние на нашето зелено богатство и климата на планетата. Жалко, че вместо поканените десетки гости от средите на местния бизнес и общественост, в залата на общинския бизнес-център съпричастност към чудесната идея показаха малцина: цялото общинско ръководство начело с кмета Иван Лебанов и няколко членове на Ротари клуб - Велинград.

Г-жа Надежда Ганчева, помощник-директор на ПГГС “Хр. Ботев”, не скри разочарованието на учителите и особено на учениците, които вложиха толкова енергия и сърце в инициативата. Тя припомни всички стъпки от кампанията: залесяването на кедрови фиданки в дворовете на църкви и джамии, срещите във всички училища, в чиито дворове също има нови дръвчета, направеният жив кът в двора на Центъра за настаняване на деца, посадената “елха първенец” в двора на Детския център “Надежда”, изборът на ела, а не на смърч за елхата на центъра на Велинград.
Като част от идеята “Коледна елха в саксия” учениците от горската гимназия от 21 до 23 декември продаваха малки елхички със запазени корени, с които напролет всички заедно да залесим Коледна гора край Велинград. Г-жа Ганчева отчете, ча акцията не е срещнала разбирането на цялата велинградска общественост, защото много хора са казали, че инициативата е закъсняла и вече са купили елхата си за Коледа. Но идеята всъщност е много по-голяма: не просто да украсим едно дръвче за празника, а да вложим сърце и съвест в неговото отглеждане и засаждане, да направим нещо днес, за да има утре! Радващо е, че все пак над 100 човека са си купили “коледно дръвче в саксия” и може би точно те са хората, истински загрижени за природата около нас.
За да отговорят на въпроса защо си заслужава идеята да бъде подкрепена, бъдещите лесовъди посочиха актуални данни за състоянието на природните ресурси на Велинград и те никак не са радващи. Велинград трябва да реагира сега за запазване на своите природни богатства, ако иска да се развива като СПА столица - това е пътят, по който трябва да се върви, подчерта ученикът Борис Ямаков.
На еко-търга, наблюдаван от нотариуса Георги Халачев, който бе сред подръжниците на инициативата, бяха предложени три фиданки. Учениците дадоха много изчерпателна информация за обикновения смърч, обикновената ела и ливанския кедър. При начални цени от 10, 20 и 30 лева дръвчетата бяха закупени съответно за 20, 40 и 80 лева от трима ротарианци: Асен Попов, Боряна Белухова и Красимир Дерменджиев.
Наред с отговорността да отгледат до пролетта дръвчетата те получиха и грамоти “Еко бизнесмен на 2009 година” от кмета Иван Лебанов и директора на ПГГС “Хр. Ботев” Стефан Шулев. Г-н Шулев обяви, че със събраните от инициативата “Коледна елха в саксия” средства училищното настоятелство ще подпомогне гимназисти в неравностойно положение. Той подчерта, че горската гимназия е показала, че не е безразлична към проблемите на екологията на Велинград и благодари на всички ученици и преподаватели за участието. Зам.-кметът по екологията Исмет Бабучи получи училищен календар, за да му напомня да включва ПГГС “Хр. Ботев” във всички общински еко-мероприятия и обсъждания.
Видяхте ли, че докато провеждахме търга, отвън минаваха камиони, натоварени с дървен материал? Въпросът, зададен от преподавателка в гимназията, има утвърдителен отговор. Да, видяхме! Да, за пореден път станахме свидетели на безразличие към значима кауза! Да, пак ние възрастните, показахме на младите, че не сме до тях, когато си заслужава да им дадем цялата си подкрепа! Времето ни е по-ценно ли е от природата, от гората, от въздуха, от водата? Не, не е времето - толкова време пропиляхме по банкети, по трапези и по безсмислени “развлечения”. Там някъде сме загубили точното мерило кое е наистина важното в живота. Трябва да го намерим, за да се сбъдне пожеланието на директора СТ. Шулев догодина идеята да има по-голяма подкрепа от велинградската общественост.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води