Велинград - online - Общинският бизнес-център празнува 10 години 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Общинският бизнес-център празнува 10 години
Публикувано 2010-01-05 17:46:36 от Темпо

На 21 април преди 10 години, през 1999 г., бившите хали в центъра на Велинград се превърнаха в Център за бизнес и информация. Идеята в нашия град да има средище на местните занаяти и бизнес се роди месеци по-рано на една среща на неправителствения сектор в къщата на Цвета (тогава стопанисвана от Клуб “Отворено общество”), а нейн автор беше Енчо Енчев - днес покойник, а тогава един от многото активни граждани на Велинград. Доброто намерение се случи, защото успя да обедини местната власт начело с кмета Георги Аврамов и председателя на Общинския съвет Екатерина Каферинова и силните в онези години местни неправителствени организации. Огромна бе ролята на Програмата на ООН за развитие, благодарение на която във Велинград не само се заговори, а и се заработи за този проект. Огромна бе и ролята на “дамското трио” Таня Шумкова - национален координатор на ПРООН, Мария Александрова - местен координатор на проекта и Светлана Папукчиева - първият управител на ЦБИ, избрана след спечелен конкурс.

“Тук виждам посадено нещо българско!”, възкликна преди 10 г. в интервю за в. “Темпо” космическата певица Валя Балканска, която пя на откриването. В това “нещо българско” общината вложи тогава 200 000 лева, а преустройството на бившите хали бе извършено за 5 месеца.
10 годиният по-късно ЦБИ отпразнува юбилейния си рожден ден на 21 декември 2009 г. в присъствието на много гости. Сред най-развълнуваните бяха Таня Шумкова, горда с поставените здрави основи и с това, че бизнес-центърът във Велинград се е превърнал в модел за още много такива центрове и е оцелял; Белин Моллов, който също положи много усилия в началото и даде ход на първите спечелени проекти; Светла Папукчиева, която бе откровена, че годините в ЦБИ са били най-хубавите в нейния професионален път заради работата с ентусиазъм и в партньорство. Сред гостите бяха Васка Милушева, също ръководила ЦБИ, и представители на Агенцията за регионално развитие, която дълго време бе неразделна част от дейността на бизнес-центъра до 2004 г., когато тогавашните местни управници взеха едно необмислено решение и за двете партньорски организации дойде “време разделно”.
Гостите и екипът на бизнес-центъра бяха приветствани от кмета на общината Иван Лебанов, а поздравителен адрес от областния управител д-р Баксанов връчи неговата заместничка Ваня Минкова.
Настоящият управител на Информационния център за малък и среден бизнес Даниела Салкина изброи успешните проекти от 2004 г. насам и благодари на многото партньори. От тяхно име Петър Пещерски, дългогодишен председател на Дружествота за защита правата на детето, изтъкна, че от началото на своето създаване бизнес-център е станал ядро на неправителствения сектор и онези НПО, които са оцелели, дължат немалко на ЦБИ. Той се върна към романтиката на 1999 г., когато във Велинград работеха 34 неправителствени организации, които нямаха пари, но пък имаха ентусиазъм и енергия. Поздрав към рождениците от името на Сдружението на велинградските жени “Нежна сила” поднесе Валя Велкова.
Празникът бе повод за много подаръци и за много музика и песни в изпалнение на Спас Караилиев, Сунай Юсеин и Милена Кадриева от “Караоке”, Костадинка Стоянова, мъжката група на ансамбъл “Чепино”. Голямата торта и шампанското дадоха старт на коктейла за рождения ден.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола