Велинград - online - По пътя на кримските татари в Полша 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

По пътя на кримските татари в Полша
Публикувано 2010-01-11 21:59:10 от Темпо

Уважаеми читателю, искам да разкажа за моето участие в 84-ия Световен есперантски конгрес в полския град Бялисток, където преди 150 години е роден създателят на международния език есперанто д-р Зeмерхов. На конгреса есперантисти от Нова Каледония до Нова Зеландия имат общ език, с удоволствие разговарят, прегръщат се, а някои се срещат за кой ли път...

Но сега искам да разкажа за преживяното от мен по пътя на кримските татари. Когато Полша “изчезва” от картата на Европа и попада под руско владичество, кримските татари участват активно в завоевателните войни на Русия. Тогава в знак на признателност и благодарност руският император подарява на татарите полска територия на север от град Бялисток.
В посетеното от нас село татарин, ходжа в джамията, увлекателно разказва за преселването на татарите, за бита им, за правата на мъжа да притежава четири съпруги. В този момент есперантист-шегаджия допълва: “... и четири тъщи, разбира се”. С татарка от Украйна споделихме, ча татарите в бившия СССР са били считани за българи, докато лично Сталин насилствено наложил да бъдат считани за татари. И не случайно четири бивши републики на всеки четири години се събират на общ меджилис, обединени от прабългарския им произход.
Ходжата в качеството си на чичероне ни показа най-стария надгробен паметник с арабски надпис и с подчертана гордост ни заведе и до най-модерния паметник на големец, изработен изящно от черен мрамор и с надпис на... полски и арабски език. Татарският език е забравен...
Особено ревностно се поддържа експозицията от татарски юрти, пред които позираха с удоволствие есперантистите, правейки традиционните снимки. И аз, разбира се, не пропуснах да се снимам вън и вътре в една от юртите, както и пред съвременна дървена къщурка.
Доволни, поличили интересни познания за кримските татари, се отправяме с луксозните автобуси към Бялисток, където ни очакваха нови преживявания на вечерното конгресно мероприятие - концерт на нациите с участието и на сборния есперантски хор с диригент от Австралия, в който участвах и аз.
Иван Сергиев, есперантист

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай