Велинград - online - 10 предложения към общината за 2010 година 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

10 предложения към общината за 2010 година
Публикувано 2010-01-11 22:30:35 от Темпо

В края на 2009 г. гражданският инициативен комитет “Да поработим до Велинград” изпрати писмо до ръководителите на Общинския съвет и Общинска администрация с настояване по-критично да анализират своята дейност и да преценят дали приносът им отговаря на очакванията на тези, които са ги избрали – обикновените хора. От комитета напомнят още, че властимащите не са приели важни за развитието на общината документи, а други не са актуализирали в стремежа за доказване кой кого ще победи.

Писмото съдържа и редица предложения, от които цитираме 10 по-важни:
1. Крайно време е да се изработи стратегия (дългосрочна и годишна програма) за развитие на общинската собственост и приеме на сесия още през м. януари, защото без тази програма не може да се приеме бюджет.
2. При публичното обсъждане на общинския бюджет и годишния отчет на бюджета настояваме да се предостави на местната общност отчет за изразходените средства за адвокатски услуги по дела между ОбС и ОбА и как са изплатени! За чия сметка – на данъкоплатците или виновните лица! Да се включат и разходите на ОбС, които им са дадени по закон и за какво са изразходвани.
3. ОбС не е определил ред за периодично информиране на местната общност на кметствата в Общината за изпълнението на бюджета на 3, на 6, на 9 и на 12 месеца, провеждането на сесии и предварително запознаване с документи, касаещи жителите на селищата – наличие на табла за информация, предоставяне на решения, касаещи селището и др.
4. Всеобщо мнение на работещите в предучилищния сектор и училищните настоятелства е, че е крайно време да се делегират права за разпореждане с бюджета на детските заведения на ръководствата им. Отново поставяме въпроса за Стратегия на образованието и всички прилежащи документи съгласно закона. Належащо е да се извърши обществена проверка с участието на ОбА и комисия по образование по проблеми на хранене, здравеопазване и материална база на училищата и детските заведения в общината.
5. Спорове, дебати, договорки и уговорки придружават решенията по развитието на спорта. Липсата на Стратегия и планове за стопанисване и развитие на спорта и спортната база, доведе Велинград на срамно място в класацията за размера на спортна площ на жител на общината. Настояваме да се опише и публикува наличната спортна база. Да се изготви и приеме на сесия Стратегия и Годишен план за спорта 2010 г. Да се мобилизират жителите на Общината и училищните настоятелства за оформяне на спортни площадки във всяко училище и детско заведение, във всеки парк.
6. Срамен облик на СПА столица дават баните на Велинград! Докога?! Заключени врати, счупени огради, буренясали дворове, отмяна на графици за ползване,нарушения на закона за паметниците на културата, затворени крила, високи цени, липса на контрол – ето това са „СПА-услугите” за жителите на СПА столицата на Балканите. Изход – спешно отчитане на концесиите!!! Декларираме, чу ако концесията за Кална баня не бъде прекратена и банята отворена, ще обявим гражданско неподчинение на входовете на града.
7. На вниманието на ОбС е належащо да се постави и транспортът – спазването на транспортните схеми по договор от фирма превозвач, цени на билети и карти, вид на автогара и гара, вид на предпазни съоръжения по пътищата, знаци, как се използват ученическите автобуси.
8. Туризмът не са само СПА хотелите! В плана на ОбС за 2010 г. е крайно време да се види как Велинград и селата да станат наистина привлекателен кът за туристи, а това е работа на кмета, обществени организации и жителите, защото не всичко в тази община са парите.
9. Велинград вече има прилична зала за погребални ритуали, но належащо е спешно да се приеме Наредба за гробищните паркове. Ако не, ефектът ще бъде нулев, защото липсва система за опазване, поддържане и организация както на християнските, така и на мюсюлманските парцели. Това се отнася както за Велинград, така и за селищата на общината.
10. Крайно време е да се осъзнае, че общинските дружества няма да имат развитие докато не се премахнат политическите назначения и прекратят делата. Призоваваме – спрете личните страсти, проведете конкурси и назначете опитни професионалисти и решете проблемите.
Инициативният комитет предлага още председателят на Общинския съвет да има 8 часов работен ден, а зам.-председателите могат да бъдат по-малко, но с ежедневно работно време, позволяващо сериозна работа за изпълнение на законите и взаимодействие с ОбА.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай