Велинград - online - 10 предложения към общината за 2010 година 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

10 предложения към общината за 2010 година
Публикувано 2010-01-11 22:30:35 от Темпо

В края на 2009 г. гражданският инициативен комитет “Да поработим до Велинград” изпрати писмо до ръководителите на Общинския съвет и Общинска администрация с настояване по-критично да анализират своята дейност и да преценят дали приносът им отговаря на очакванията на тези, които са ги избрали – обикновените хора. От комитета напомнят още, че властимащите не са приели важни за развитието на общината документи, а други не са актуализирали в стремежа за доказване кой кого ще победи.

Писмото съдържа и редица предложения, от които цитираме 10 по-важни:
1. Крайно време е да се изработи стратегия (дългосрочна и годишна програма) за развитие на общинската собственост и приеме на сесия още през м. януари, защото без тази програма не може да се приеме бюджет.
2. При публичното обсъждане на общинския бюджет и годишния отчет на бюджета настояваме да се предостави на местната общност отчет за изразходените средства за адвокатски услуги по дела между ОбС и ОбА и как са изплатени! За чия сметка – на данъкоплатците или виновните лица! Да се включат и разходите на ОбС, които им са дадени по закон и за какво са изразходвани.
3. ОбС не е определил ред за периодично информиране на местната общност на кметствата в Общината за изпълнението на бюджета на 3, на 6, на 9 и на 12 месеца, провеждането на сесии и предварително запознаване с документи, касаещи жителите на селищата – наличие на табла за информация, предоставяне на решения, касаещи селището и др.
4. Всеобщо мнение на работещите в предучилищния сектор и училищните настоятелства е, че е крайно време да се делегират права за разпореждане с бюджета на детските заведения на ръководствата им. Отново поставяме въпроса за Стратегия на образованието и всички прилежащи документи съгласно закона. Належащо е да се извърши обществена проверка с участието на ОбА и комисия по образование по проблеми на хранене, здравеопазване и материална база на училищата и детските заведения в общината.
5. Спорове, дебати, договорки и уговорки придружават решенията по развитието на спорта. Липсата на Стратегия и планове за стопанисване и развитие на спорта и спортната база, доведе Велинград на срамно място в класацията за размера на спортна площ на жител на общината. Настояваме да се опише и публикува наличната спортна база. Да се изготви и приеме на сесия Стратегия и Годишен план за спорта 2010 г. Да се мобилизират жителите на Общината и училищните настоятелства за оформяне на спортни площадки във всяко училище и детско заведение, във всеки парк.
6. Срамен облик на СПА столица дават баните на Велинград! Докога?! Заключени врати, счупени огради, буренясали дворове, отмяна на графици за ползване,нарушения на закона за паметниците на културата, затворени крила, високи цени, липса на контрол – ето това са „СПА-услугите” за жителите на СПА столицата на Балканите. Изход – спешно отчитане на концесиите!!! Декларираме, чу ако концесията за Кална баня не бъде прекратена и банята отворена, ще обявим гражданско неподчинение на входовете на града.
7. На вниманието на ОбС е належащо да се постави и транспортът – спазването на транспортните схеми по договор от фирма превозвач, цени на билети и карти, вид на автогара и гара, вид на предпазни съоръжения по пътищата, знаци, как се използват ученическите автобуси.
8. Туризмът не са само СПА хотелите! В плана на ОбС за 2010 г. е крайно време да се види как Велинград и селата да станат наистина привлекателен кът за туристи, а това е работа на кмета, обществени организации и жителите, защото не всичко в тази община са парите.
9. Велинград вече има прилична зала за погребални ритуали, но належащо е спешно да се приеме Наредба за гробищните паркове. Ако не, ефектът ще бъде нулев, защото липсва система за опазване, поддържане и организация както на християнските, така и на мюсюлманските парцели. Това се отнася както за Велинград, така и за селищата на общината.
10. Крайно време е да се осъзнае, че общинските дружества няма да имат развитие докато не се премахнат политическите назначения и прекратят делата. Призоваваме – спрете личните страсти, проведете конкурси и назначете опитни професионалисти и решете проблемите.
Инициативният комитет предлага още председателят на Общинския съвет да има 8 часов работен ден, а зам.-председателите могат да бъдат по-малко, но с ежедневно работно време, позволяващо сериозна работа за изпълнение на законите и взаимодействие с ОбА.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България