Велинград - online - В Каменица извадиха кръста след 40 минути търсене 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

В Каменица извадиха кръста след 40 минути търсене
Публикувано 2010-01-11 22:34:30 от Темпо

Вместо обичайния за Йордановден студ и мраз тази година на 6 януари във Велинград времето беше пролетно - дъждовно и ветровито. Времената, когато трошели леда на река Еленка в Каменица, за да има къде попът да хвърли кръста, вече са само в спомените на по-възрастните хора и те си ги припомняха, докато чакаха отец Антон да отслужи службата и да освети водата.

Около басейна на плажа “Терма” се събраха доста хора - кой дошъл за светена вода, кой да погледа ритуала. Никой обаче не очакваше такава развръзка. Отец Антон подлъга петимата смелчаци, че хвърля кръста и един от тях направи “фалстарт”. При втория опит, за радост на публиката, отчето метна железния кръст доста надалече в басейна и плувците се спуснаха да го търсят. Юнаците обаче успяха да издържат не повече от минута-две в студената вода и побързаха да излязат без никой да извади кръста. Само един от скочилите петима остана по-дълго и направи още два опита да намери светинята в мръсната вода, но... неуспешно. Наобиколилите басейна се надпреварваха да дават съвети и да сочат къде е паднал железният кръст. Сред публиката се намериха ентусиасти, които си съблякоха дрехите и също скочиха, обаче и те не успяха да да извадят кръста. Повече от 30 минути множеството хора обсъждаше, че това е лоша поличба и припомняше как през 2000 г. не беше изваден кръстът от Клептуза, та дори се наложи да се източва водата на езерото. В крайна сметка положението бе спасено от 19-годишния Петър Василев Рашков, който скочи в басейна и приложи друга тактика - опита и успя да намери железния кръст с помощта на краката си. Изваждането на кръста бе съпроводено с взрив от радостни викове, благодарности и пожелания към Петър. Самият той сподели за “Темпо”, че е дошъл на плажа без да има намерение да скача за кръста, но обстоятелствата са го накарали да го направи. И докато петимата юнаци, скочили първи за кръста, се киснеха в топлия басейн, Петър с иконата на Богоявление приемаше поздравленията на хората на входа на плажа.
Много по-бързо се развиха събитията в Чепино и Лъджене. Във водите на Клептуза скочиха четирима и кръстът бе изваден от Ботьо Димитров, който прави това за втора поредна година.
На Централния минерален плаж ритуалът бе насрочен за 12 часа, за да се съберат повече хора. След кратка служба отец Александър също подлъга осмината младежи, решили да се борят за кръста и няколко от тях скочиха преждевременно. Късметът се исмихна на 17-годишния Димитър Джальов, който изрази буйната си радост с изпълнението на две задни салта от стълбичката на басейна под аплодисментите на многото зрители. Димитър скача за трети път, а се оказа, че преди това е пробвал късмета си и в Клептуза, но явно му е било писано да хване кръста в Лъджене.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води