Велинград - online - В България не може, но в Ракитово - може 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

В България не може, но в Ракитово - може
Публикувано 2010-01-19 09:23:50 от Темпо

Следейки информационните емисии по телевизиите, научаваме, че много нуждаещи се от личен асистент хора с увреждания са лишени от тази услуга или че тя не е пълноценна. Затова е добра новината, че проектът “Грижа в семейна среда за хора в нужда от община Ракитово”, финансиран от Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” и съфинансиран от ЕС чрез Европейския социален фонд стартира на територията на община Ракитово. Добрата новина съобщи г-жа Светла Баева - ръководител на проекта в общината. Тя работи съвместно с фондация “ОЗОН”. Благодарение на взаимните им усилия 26 нуждаещи се от трите населени места са обгрижвани по домовете си от 8 домашни помощници и 5 социални асистенти, които работят на 8-часов работен ден, като полагат грижи за по двама души по четири часа.

Подборът на доставчиците на услугата е преминал през няколко етапа. Комисия в състав г-жа Св. Баева - ръководител на проекта, финансиста г-жа Саша Филипова, представители на ОЗОН и Дирекция “Социлано подпомагане” са провели интервю с желаещите и са одобрили 26 души. 22 от тях са преминали 3-дневен курс от 27 до 30 ноември 2009 г. в залата на общината, където специалисти от фондация “ОЗОН” са ги въвели в спецификата на социалната дейност. Доставчиците на услуги са получили сертификат, който им позволява да извършват тази дейност.
Междувременно се извършва и подбор на потребителите на услугата. Желаещите 55 човека в нужда са получили цялостна оценка от “Социално подпомагане”. На база резултатите от оценките 8 човека не се препоръчват като ползватели на услугата. Други 12 се отказват от нея, като част от тях са с влошено здравословно състояние и услугата при тях трябва да е 8-часова, извършвана от личен асистент. 8 човека остават в резерва.
И така от декември работата започва. Доволни са и двете страни. Жените, които обгрижват нуждаещите се хора, намират работа в тези трудни времена. Вече (само за месец) говорят за свиете “клиенти” като за близки хора, приемат техните грижи като свои и помагат не само в рамките на 4-те часа и не само по касаещите дейността им проблеми. А безпомощните, страдащи хора ги очакват всеки ден с радост и надежда. Чувстват се значими и понасят болката си по-лесно, защото вече е споделена.
Невена Павлова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води