Велинград - online - До Власа ще се гради параклис 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

До Власа ще се гради параклис
Публикувано 2010-01-19 09:53:34 от Темпо

Роди се хубава идея, казва отец Антон от храма “Света Троица” в Каменица. Църковното настоятелство е решило да издигне параклис в близост до горещия минерален извор Власа в кв. Каменица и да го нарече на Свети Власий. Вече е създаден инициативен комитет, в който се е включил и кметът на общината Иван Лебанов.

Настоятелството на църквата “Света Троица” от години възстановява храмове в пределите на енорията си: параклиса “Свети Георги” в местността Гергевана, параклиса “Свети Живоприемни източник” до Лятното кино, параклиса “Света Петка” на Юндола. Активна е помощта му и за параклиса “Свети Илия” на Елин връх.
До извора Власа в далечни времена е имало храм, който се намирал на място, което в момента е частен двор откъм десния бряг на реката. По време на турското робство съдбата му е като на стотици други - той е разрушен. Сега замисълът е да се издигне от другата страна и по-близо до извора. Параклисът няма да е голям, но благодарение на лековитата вода ще бъде първият в нашия край с аязмо. “Ние сме СПА столица на Балканите, това е обликът на града и затова архитектурният проект няма да повтаря досега градените параклиси, а ще бъде с ротонда с колонада и с мраморни чешми”, обяснява отец Антон.
Името на Свети Власий, който се счита за повелител на болестта влас по домашните животни, е свързано и с водата. Светецът е живял по времето на големите гонения срещу християните в Кападокия, предвождани от римския император Диоклетиан. Заедно с много други събратя Свети Власий подирил спасение в пещера в гората, но войските, които търсели християни и зверове за гладиаторските битки, го открили. Стоически и с вяра в Бога той издържал на много мъчения и упорството му накарало градоначалника да го попита дали ако го хвърлят в центъра на езерото, неговият Бог ще му помогне. Свети Власий отговорил, че където и да е, Бог ще му помага и когато го хвърлили във водата, се случило чудо и той сам отишъл до средата на езерото. Тогава попитал мъчителите си дали техните богове ще им помогнат да хо хванат. 68 войници се хвърлили да го преследват и загинали. Светецът сам се предал, защото получил просветление, че такава е съдбата му и бил обезглавен. А оттогава името му се свързва с водата и нейната сила.
Изключително интересен факт е, че на иконостаса на църквата “Света Троица” има стара икона на Свети Власий. Това е много рядка икона, една от малкото в България, тъй като този светец не е сред често рисуваните от иконописците. Отец Антон разказва, че когато преди година е правена църквата в морския курорт Свети Влас, се оказало, че нито там, нито в Несебър може да бъде намерена икона на Свети Власий. Изпратили за модел иконата от църквата в Каменица, която е нарисувана по време на реставрацията през 1939-41 година и се предполага, че е възстановка на още по-стара икона.
Християнската църква отбелязва празника на Свети Власий на 11 февруари. Едва ли дотогава градежът на храма ще започне, защото предстои поредица от тежки процедури: Общинският съвет да даде съгласие и да определи общински парцел, след което да се подготвят проектирането и строителните книжа. Инициаторите вярват, че ще получат подкрепата на общинските съветници и час по-скоро ще сложат първия камък на бъдещия параклис.
Финансирането ще бъде по традиционния за подобни строежи начин - с помощта на дарения. Факт е, че много хора помагат от сърце и че доста параклиси в Чепинското корито през последните години бяха построени точно така. Последният голям дар са две камбани по 180 килограма, които напролет ще бъдат поставени на параклиса до Лятното кино. В подкрепа на дарителството отец Антон цитира Евангелието на Матей: “Събирайте съкровища на небесата, където нито молец ги яде, нито ръжда разяжда, нито крадец подкопава и краде, защото където е сърцето, там ще е и съкровището”.
Стара мъдрост е, че едно селище се преценява по това как изглеждат църквата и гробището му. С изграждането на параклис на Свети Власий Велинград ще покаже, че цени онова, с което е благословен - лечебната минерална вода.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай