Велинград - online - Показват богатите обредност и традиции на родопската сватба 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Показват богатите обредност и традиции на родопската сватба
Публикувано 2010-01-19 09:56:58 от Темпо

На 20 януари в 11 часа в Исторически музей - Велинград ще бъде открита изложбата “Родопска сватба” на Регионален исторически музей - Пазарджик. Тя е посветена на най-важното събитие в човешкия жизнен цикъл – създаването на семейство и бъдещо потомство и е подредена с оригинални вещи от фонда на РИМ – Пазарджик, които впечатляват с богатството, разнообразието и красотата си. Експозицията ни връща в света на отминалото време на населението в част от Западните Родопи, които обхващат районите около градовете Велинград, Ракитово, Костандово, Пещера, Брацигово, Сърница и Батак.

Богатата сватбена обредност на родопското население, което е с християнско и мюсюлманско вероизповедание, следва структурата на общобългарската сватба и съдържа: годежа като първа стъпка към събирането на младите; приготовленията в седмицата преди сватбата; обичаите и обредите в дома на булката и посрещането й в къщата на младоженеца; първата брачна нощ, последвана от пъстро (шарено) хоро и “блага ракия; обредното въвеждане в домакинския труд на новото семейство.
Интересни моменти в изложбата са непоказаните досега обичаи, практикувани от мюсюлманското население: “писване на никях” – даване съгласие пред ходжата и свидетели; “къносване” на булката вечерта преди сватбата; “тельосване на гелината”.
Докосването до богатата обредност на сватбата и представените образци на художественото творчество са прекрасен начин да почувстваме полъха на миналото, на традициите на родопското население, на приемствеността. Уникалността на представената родопска сватба е в нейните конкретни прояви, изразени в специфични обреди и обичаи, някои от които са съхранени до наши дни, в хубостта и многообразието на тъканите и плетивата, в които се оглежда красотата на Родопа планина.
Народната родопска сватба е културна ценност на богатото традиционно наследство в Пазарджишкия край и правейки оценка на съвременното й значение, можем да кажем, че много от нейните елементи са съхранени до днес, което я прави не само родопска, но преди всичко българска.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай