Велинград - online - Общината иска минералните води от държавата за 35 години 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Общината иска минералните води от държавата за 35 години
Публикувано 2010-01-19 10:06:17 от Темпо

В писмо до министъра на околната среда и водите Нона Караджова на 28 декември 2009 г. кметът Иван Лебанов е поискал общината да получи право на ползване и стопанисване на всички минерални води от трите находища във Велинград. Формален повод за искането е, че с готвените промени в Закона за водите от МОСВ дават възможност минералната вода от находището в Драгиново да се ползва безвъзмездно от общината. Към момента минералните води на територията на Велинград и Драгиново са изключителна държавна собственост - факт, който “връзва” ръцете на общината по отношение на контрола и приходите от това огромно природно богатство.

Намеренията на общинското ръководство бяха огласени на пресконференция на 13 януари 2010 г. Кметът Лебанов припомни, че такива опити са правени и от неговите предшественици, но сега шансът е в законодателните промени. Затова общината ще се опита да получи безвъзмездно право на ползване не само за водите в Драгиново, а и за трите находища във Велинград - Чепино, Лъджене и Каменица. В изпратеното до МОСВ и Националното сдружение на общините писмо се иска право на ползване за период от 35 години. Мотивите на общината са, че тя влага средства за поддържане на водопреносната мрежа и заплаща в републиканския бюджет такси за ползване на минерална вода. В същото време МОСВ издава разрешителните за ползване, дава концесии и събира приходите от тях. Няма приемен ден, в който велинградчани да не се поставят въпроса за ползването на минералните води, за спрени улични чешми, за намалелия дебит, изтъкна кметът Лебанов. От средата на 2009 г. общината настоява поне да бъдат намалени цените, по които тя заплаща минерална вода за социални и спортни дейности. Поредният отрицателен отговор на това искане е с дата 12 януари 2010 г. А заради високите цени за геотермалното отопление на двете училищни сгради на ОУ “Хр. Ботев” и ОДК от 2006 г. насам общината натрупа дълг от близо милион и половина лева.
Велинград иска промяната и на базата на званието “СПА столица на Балканите”, присъдено на курорта от големи международни организации като BAHA и IHRA.
На въпрос дали общината има лоби, което би помогнало, Иван Лебанов отговори, че се надява, че има такова - с проблема са запознати много народни представители, включително местният депутът от ГЕРБ Ангел Даскалов.
Ако общината получи право на ползване за 35 години, тя е готова да създаде организация за издаване на разрешителни и механизъм за контрол, заяви заместник-кметът Валентина Цветанова. Според нея общината има нужния потенциал и готовност да участва активно в управлението и стопанисването на минералните води. От това в общинския бюджет биха влезли средства, които след това общината да инвестира в остарялата и амортизирана водопреносна мрежа.
По време на пресконференцията исканията на общината към МОСВ бяха подкрепени и от председателката на гражданския комитет “Да поработим за Велинград” София Ключкова.
За да се отчете и желанието на велинградчани, общината започна подписка, която ще бъде изпратена в МОСВ. В нея пръв се подписа кметът Иван Лебанов. Всеки велинградчанин, който подкрепя идеята, може да стори същото до 25 януари 2010 г. Подписката се събира на входа на общината, в читалищата, пенсионерските клубове и училищата в трите квартала.
Ако темата ви вълнува и имате позиция по нея - пишете ни до редакцията или на e-mail: tempovelingrad@abv.bg, за да огласим вашето мнение.
Материалите по темата подготви Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води