Велинград - online - Акушер-гинеколог на България за 2009 г. проф. Никола Милчев: Българите трябва да 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 04
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра
· Два форума с фокус върху минералните води
· Оценката на хората, които коронясаха Велинград за СПА столица на Балканите
· За 10 г. хотелите в СПА столицата от 12 станаха 134
· Малки обяви: 04.09.18
· Ути почерпи с две огромни кюфтета по 75 килограма
· Първи концерт и предложение за брак на обновения център
· Празник и за децата
· Дистрикт гуверньорът на Ротари посети Велинград
· Нов водопровод и асфалт на две улици в Юндола
· НАП затвори общинския плаж за 3 дни
· Задържаха работодател заради смърт на работник
· Горяха пожари в Сърница и Ракитово
· РК “Родопчани” участва в “боевете” на връх Шипка
· 120 г. с грижи за природата и дивеча
· Планините ни зоват
· Първо гостуване - първа загуба
Tuesday, August 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 28.08.18
· Велинград чака финал на ремонта и старт на празниците

Акушер-гинеколог на България за 2009 г. проф. Никола Милчев: Българите трябва да
Публикувано 2010-01-26 08:47:31 от Темпо

Избраният за акушер-гинеколог на България за 2009 г. проф. Никола Милчев започва над 40-годишния си трудов път от болницата в Крумовград, после в Смолян и в Университеската болница “Свети Георги” в Пловдив, където е помогнал и на много пациенти от Велинград. Освен, че е влюбен в професията си, професорът оставя впечатление за абсолютна дисциплина и работохолизъм - качества, наследени и от неговия син Петър Милчев, създател и ръководител на Клуба за спортни танци “Импулс”. Минути преди да получи наградата си във Велинград проф. Милчев отговори на няколко наши въпроса:


- Професор Милчев, как човек като вас, чиято работа е посветена на раждането на новия живот, ще коментира, че България е на пето място в света по застаряване на нацията?
- България е една от държавите в Европа с демографски срив. Не мога като лекар да приема, че причината да намаляват ражданията е в икономическата криза. Преди години животът също не беше лесен, но хората имаха по 2-3 деца, защо да нямат и сега? Сега децата се отглеждат с много повече атрибути, за което трябват много повече пари. Но и ние, които не сме отгледани по този начин, станахме хора. Това е една от причините. Другата е, че българката иска първо да получи образование, да се утвърди професионално и решава да ражда, когато вече е станала на 31-35 години. Най-доброто време за раждане е 24-28 години.
- Затова ли са толкова много българите, които не могат да имат деца и се налага да търсят варианти като “ин витро”?
- Печалната статистика е, че България е на трето място след Русия и Украйна по раждания на тийнейджъри - раждат 40 на 1000 и това е недопустимо! 39.5% от абортите се правят от тийнеджъри. Поне 20% от стерилитета се дължи на такива аборти. Сега около 300 000 семейства в България чакат за “ин витро”, което е скъпо и започна по-късно в България в сравнение с други страни. В Израел например “ин витро” е безплатно. Сега и ние имаме фонд, което е много положително, защото семействата също застаряват. Всяко забременяване след 35 години е рисково.
- Как ще коментирате обявените намерения за закриване на АГ-отделенията в общинските болници?
- Аз съм председател на Българското дружество по акушерство и гинекология, а като републикански консултант ходя по много малки болници. Донякъде смятам, че тази политика е правилна, защото много от малките болници не отговарят на изискванията и не могат да окажат адекватна помощ, когато се налага. В УБ “Св. Георги” на смяна имаме трима специалисти денонощно плюс неонатолог, анестезиолог и възможност да осигурим за консултация всеки необходим специалист. Какво има в една малка болница, в която се лекува по един болен на ден? Няма кувьози, няма апаратура, специалисти, продукти за недоносени бебета, които са скъпи. Хората търсят помощ в големи заведения, но и те не всички са на европейско ниво. По-добре е тези 60 милиона лева, които са били за малките болници, да дойдат в големите, за да може те да осигурят адекватна помощ. Има райони със 100-150 раждания на година - там персоналът губи квалификация. Нашият народ е свикнал да търси някаква помощ, а трябва да се научи да търси квалифицирана медицинска помощ и да има изисквания към медицинския персонал.
- Сега ще се отнемат права на здравноосигурените, ако не отидат на профилактичен преглед, но защо този преглед не осигурява достъп до специалист акушер-гинеколог за жените?
- Профилактичният преглед при специалист трябва да е задължителен, да е платен от Здравната каса, за да има заинтересованост. Трябва да научим хората да търсят квалифицирана помощ. Лекарите в малките градове нямат възможност да се квалифицират, в много от частните болници работят само с т.нар. “чист контингент”. Професията стана много комерсиална, на много места се искат пари. Нужни са по-малко болници, повече квалифициран персонал, по-добра апаратура, защото родилките и пациентите трябва да отидат на сигурно място.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води