Велинград - online - Живата традиция Бабинден 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Живата традиция Бабинден
Публикувано 2010-01-26 09:01:01 от Темпо

110 “бабинчета” от родените общо 654 деца в община Велинград през 2009 г. участваха в ритуала “Даване име на дете”, организиран на Бабинден във фоайето на общината. За всяко от тях имаше най-добри пожелания и подарък, а най-много бяха подаръците за първото бебе на 2010 г. Нези Стефанова - поднесоха ги кметът Иван Лебанов, председателят на Общинския съвет Мустафа Джамбаз и Сдружението на велинградските жени “Нежна сила”. Десетки пити и кутии шоколадови бонбони раздадоха бабите, дочакали през 2009 г. внуче, а за веселието с музика и песен се погрижи и ансамбъл “Чепино”.

В малката зала на общината кметът Лебанов откри вече станалата традиция кулинарна изложба “Гозби и мезета за Бабинден”. Г-жа Дора Ланджова, помощник-директор на ПГИТ “Ал. Константинов”, подчерта, че с подреждането на задължителните за трапезата на Бабинден гозби се запазва традицията. Тази година в изложбата се включиха само ПГИТ “Ал. Константинов” и жените от Клуба на пенсионера в кв. Чепино, а вкуснотиите бяха разграбени буквално за минути.
От общината до централния площад официалните лица и гостите бяха предвождани от хоро и каруца - част от традицията за Бабинден, пазена от години от състава за автентичен фолклор към читалище “В. Левски” в кв. Каменица. Сред гостите на празника бяха депутатът от ГЕРБ Ангел Даскалов, зам.-областната управителка Ваня Минкова, която прочете поздравителен адрес от губернатора д-р Дончо Баксанов, д-р Лина Веселинова от РЗК, управителят на “МБАЛ-Велинград” д-р Ташев. Кметът Иван Лебанов поздрави всички акушер-гинеколози и акушерки от Велинград и награди “Акушер-гинеколог на община Велинград 2009” д-р Канарио Стайков и “Акушер на Община Велинград 2009” Цветанка Камбурова (на снимката). Д-р Стайков припомни, че когато през 2008 г. получи същото отличие, обеща европейски и световни стандарти в АГО на общинската болница. “Днес по делата ще ни познаете”, цитира библейската максима д-р Стайков. Лекарят и акушерката получиха награда и от собственика на хотел “Рич” Златко Златанов: СПА пакети с уикенди за двама в хотел “Медите”.
Кметът връчи наградата и на проф. Никола Милчев, определен за “Акушер-гинеколог на България за 2009 г.”.Професорът каза, че наградата е за всички акушер-гинеколози в страната, за техния труден и престижен труд и сподели, че се чувства особено щастлив, че я получава точно във Велинград. Към високото признание петзвездният хотел “Св. Спас” прибави уикенд за двама, връчен от г-жа Васка Милушева.
Най-искрената благодарност към лекарите и аушерките - тази на майките, родили първата си рожба с тяхна помощ, поднесе Лилия Минева. Най-характерният обичай за Бабинден в Чепинско - “Поливане” бе представен от групата за автентичен фолклор към читалище “В. Левски” и от певческата група към Клуба на пенсионера в Каменица с ръководител Никола Чолаков. Най-хубавите песни за празника прозвучаха в изпълнение на ансамбъл “Драгиново” с ръководител Грета Кадьова.
От обяд на 21 януари празникът продължи с пълна сила - напук на кризата домовете и заведенията бяха пълни, за да вдигнат хората наздравица за най-ценното - новия живот.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България