Велинград - online - Близо 8 милиона лева по-малко в бюджета за 2010 г. 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Близо 8 милиона лева по-малко в бюджета за 2010 г.
Публикувано 2010-01-26 09:13:03 от Темпо

Провелото се на 20 януари обсъждане на бюджета на община Велинград за 2010 г. трудно може да бъде наречено “обществено”. В залата присъстваха служители на администрацията, общински съветници, кметове и кметски наместници. Велинградската общественост отсъстваше - с едно очаквано изключение в лицето на София Ключкова от Инициативния комитет “Да поработим за Велинград”. Така самото обсъждане се превърна в диалог между общинари, въпреки че цифрите на бюджета пряко засягат всички ни.

А те недвусмислено сочат едно: 2010 г. наистина ще е тежка година и за общинската хазна. Общата сума на общинския бюджет за 2009 г. според отчета е 26 359 532 лева. Проектът за 2010 г. е 18 597 868 лева или със 7 761 664 лева по-малко. Приходите с държавен характер са 10 959 716 лева срещу 13 558 859 лева за 2009 г. Рязко намаляват и приходите с общински характер от 12 800 673 лева през 2009 г. на 7 638 152 лева през 2010 г.
Кметът Иван Лебанов заяви, че проектобюджетът стартира в условия на криза и че ще затягаме колана с още една дупка. За първи път той каза, че е възможно да се наложи община Велинград да тегли банков заем, за да получи глътка въздух. Въпреки бюджетните трудности общината ще продължи социалната си политика, за да помага на най-нуждаещите се, обеща кметът. Христо Савов, директор “Финансова и счетоводна дейност”, също подчерта социалната ориентация на бюджетните разходи.
Драстично по-ниска е целевата субсидия за капиталови разходи, която намалява почти 8 пъти. През миналата година общината разполагаше с 4 035 080 лева, а сега едва с 525 700 лева. При това 341 900 лева от общата сума са целеви - те са субсидия, която може да се ползва само за ремонт на четвъртокласната пътна мрежа. Остават за разпределяне крайно недостатъчните 183 800 лева, а общината има и неразплатени стари задължения за около 450 000 лева. 2010 г. се очертава като една от най-тежките години, обобщи специалистът от ОА инж. Петър Кондев.
Обсъждането, както всяка година, бе насочено най-вече към програмата за капиталови разходи. Съветникът Али Мареков настоя, че недостигът и липсата на вода в редица села е по-належащ от пътищата и е въпрос на оцеляване, а не на удобство. Кметът Лебанов успокои, че са разработени проекти, по които се търсят пари за водоснабдяване.
Кметът на Сърница М. Карамолла предложи в проектобюджета да се запише, че 30% от сумите от продажба на общински имоти ще остават в съответното населено място за благоустрояване и 20% от наемите ще се връщат за ремонт на общинските обекти. Той настоя и за средства за регулационен план на Крушата. “В условията на криза пари се залагат там, където ще има възвръщаемост”, бе мнението на директора “Общинска собственост” Георги Янев.
Тревожни проблеми повдигна главният архитект Тодор Енев, който определи собствеността и нейната регулация като двата камъка, върху които стъпва управлението на общината. Той напомни, че преди години общината заложи сумата от 1.9 милиона лева за закупуване на частни имоти, попадащи в улици, детски градини и т.н., за да се приложи регулация, но това още не е станало. В проектобюджета не са предвидени и средства за Общия устройствен план, който е във фаза на окончателно приемане. “Градът иска регулацията да мине по имотни граници, за да има цифров модел”, каза архитектът и посочи, че “цифровизацията” на 80% от имотите във Велинград е отпушила имотните сделки, от които влизат пари и в общината. Арх. Енев настоя и за повече от предвидените 39 000 лева за участие в проекти с мотив, че без коректно планиране не можем да търсим и европейско финансиране.
Големите пари идват от големите проекти, съгласи се кметът Лебанов. Според него един от вариантите за приходи в общината е да се изработи програма за продажба на общинска собственост като общежитието в Абланица, училището в Крушата и др. Кметът прикани и за извънредна сесия, която да анализира как се управлява общинската собственост, включена в търговски дружества. Според Хр. Савов преди тази собственост да е изчезнала, общината трябва да види какви активи може да продаде.
София Ключкова настоя общината да има бюджетна прогноза поне за 3 години напред. Ибрахим Тебер, общински контрольор в “МБАЛ-Велинград”, изрази недоволство, че нито ред в бюджета не е заложен за общинската болница, а Иван Лебанов припомни, че здравеопазването винаги е било приоритет и се готви проект за 5 милиона лева, с който ще се кандидатства по ОП “Регионално развитие”. На 29 януари тясната финансова рамка за 2010 г. ще гледат и общинските съветници.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай