Велинград - online - Януарски бум на безработицата 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Януарски бум на безработицата
Публикувано 2010-02-02 08:48:11 от Темпо

Традиционно високата безработица в общините Велинград и Ракитово отбеляза бум в първия месец на 2010 г. С рекордните 25.21% община Велинград е на първо място по ниво на безработицата в област Пазарджик, следвана с 20.76% от община Ракитово. Всеки четвърти в работоспособна възраст във Велинград и всеки пети в Ракитово е в редиците на безработните. Сравнението показва проблема в дълбочина: безработицата в България през последния месец е средно 9.13%, за област Пазарджик тя е 12.33%, а за община Велинград - близо три пъти по-голяма от общата за страната и два пъти за областта.

Директорът на Бюро по труда - Велинград Тошко Кютов съобщи, че са очаквали бум на съкращенията през януари и февруари и той е факт. През януари цифрата на безработните се е увеличила с близо 300 човека и вече е около 7200. Най-много са съкратените от дърводелските фирми, шивашки цехове, строителство и обработката на хмел. Налице е и тенденцията да се регистрират като безработни хора, които досега са работели в чужбина, но заради кризата са загубили работните си места там - те са близо 10% от новорегистрираните безработни във Велинград и Ракитово. Секторът туризъм не е толкова засегнат от кризата и съкращения почти няма. Според г-н Кютов се очаква след февруари да започне възстановяване на бизнеса и наемане на работна ръка.
На фона на сериозните проблеми на трудовия пазар само две фирми (по една от Велинград и Ракитово) са заявили желанието да се възползват от възможността персоналът да работи на 4-часов работен ден. Основната бариера за ползване на тази кризисна мярка е страхът на работниците да подпишат договор за работа на 4 часа и възнаграждение от 120 лева.
По данни на Бюро по труда - Велинград входящият поток на безработните през януари е 1148 човека, от които новорегистрирани са 1119. Изходящият поток (броят на постъпилите на работа) е 867 човека. Най-голям шанс за намиране на работа отново дава програмата на социалното министерство “От социални помощи към осигуряване на заетост” (ОСПОЗ). Бюро по труда - Велинград съвместно с общината е спечелила 8 проекта по тази програма, които започнаха от януари. 453 работни места се разкриват в аварийните дейностни при зимни условия и още 111 места по други проекти. Работи и програмата за обучение на безработни до 29 години, за които в момента са организирани курсове по английски език и компютърна грамотност.
Друга алтернатива са работните места за чужбина, към които хората проявяват интерес, но за мнозина пречка е изискването за владеене на език. Възможности все пак има:
* търсят се жени за гледане на възрастни хора в Германия, като е нужно добро познаване на немски език (не по-ниско от III степен), добро здраве и практически опит за дейността.
* Финландия търси лекари и медицински сестри, тъй като страната има проблеми със застаряването на населението и недостиг на персонал в здравеопазването. Изискванията са добро ниво на английски език и документи за квалификация. Интервю с кандидатите ще се проведе на 17 февруари в Пловдив.
* Дания търси стажанти във ферми, като местата са за учащите се в селскостопански училища или завършили такива преди година. Стажът може да започне по всяко време на годината, началното възнаграждение е около 1270 евро бруто. Фермите са за плодове, зеленчуци, животни, а стажантите трябва да владеят английски и да са мотивирани да учат датски език. Повече информация за предложенията за работа в чужбина може да се получи от Бюро по труда - Велинград.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води