Велинград - online - Ще плащаме данък сгради и такса смет без увеличение 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Ще плащаме данък сгради и такса смет без увеличение
Публикувано 2010-02-02 08:49:06 от Темпо

Размерът на местните данъци и такси, които ще заплащат жителите на община Велинград през 2010 г., остава като миналогодишния. Заради кризата Общинска администрация реши да не предлага повишение на налозите и така дължимите суми остават на нивото на 2009 г.
Припомняме: размерът на такса смет за жилищните имоти във Велинград е 1.3 промила върху данъчната оценка. За нежилищните имоти промилите са 11.
Важно уточнение е, че данъчните оценки не са повишени и благодарение на това реално няма да има увеличение на дължимите суми.
Според план-сметката за 2009 г. постъпленията от такса смет в общинската хазна трябваше да са 1 398 750 лева. Събираемостта обаче е с около 200 000 лева по-малко.
Данъкът върху недвижимите имоти във Велинград остава 1.2 на 1000 върху данъчната оценка. Няма да се облагат с данък имотите с данъчна оценка до 1680 лева включително.
Единственият местен налог, който се увеличава през 2010 г., е данъкът при придобиване на имущество. Досега той беше 2 на сто върху оценката на прехвърляното имущество, сега става 2.5 на сто. Промяната беше предложена от Общинска администрация по причини, които изтъкна директорът на “Местни данъци и такси” Спас Шулев: необходимостта от съответствие на действащата общинска наредба със Закона за местните данъци и такси и осигуряване на по-високи приходи. През 2009 г. от заложените 500 000 лева реалните приходи в общината от такива сделки да 435 000 лева. С промяната се очаква в хазната да постъпят допълнителни 50-60 000 лева. Това завишаване е леко и засяга сделки, които се извършват по-често от големи инвеститори и рядко от обикновените граждани, поясни г-н Шулев. Той посочи и данни, че в повечето курортни селища този данък е в размер от 2.5 до 3 на сто.
От групата на ГЕРБ д-р Жеко Чешмеджиев и Владимир Коцев направиха предложение да не се повишават данъци в условия на криза и да не се върви към максималната ставка на данъка. Предложението на ГЕРБ обаче не бе прието от болшинството съветници и така данъкът при възмездно придобиване на имущество през 2010 г. ще бъде 2.5 на сто върху оценката.
Материалите от сесията подготви Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай