Велинград - online - Уникален шанс за Дорково 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Уникален шанс за Дорково
Публикувано 2010-02-09 09:08:06 от Темпо

Оперативната програма “Регионално развитие” одобри проект на община Ракитово за адаптация на палеонтологичното находище край Дорково и социализация на крепостта “Цепина” като културен паметник. Това е един от проектите, който ще очаква финансиране по схемата “Подкрепа за туристически атракции” наред с културно-историческия комплекс “Традиции на чепинските занаяти” във Велинград, за който в. “Темпо” вече информира.

Предвидените средства по проекта на Ракитово са 2 558 100 лева, като безвъзмездната помощ ще е в размер на 2 174 385 лева. С тези пари общината ще има възможността да осъществи отдавнашната идея за създаване на музей на открито в местността Илин кладенец, където проучванията през 1984-85 г. доказаха огромно струпване на кости на праисторически животни. Палеонтологичното находище, открито на 400 метра от Дорково от българо-френска експедиция, е определяно като едно от най-големите в света. Ръководителят на разкопките проф. Ербер Тома от “Колеж дьо Франс” споделя: “Дорково е уникално в целия свят. Досега не е разкопавано подобно находище. Може да се каже, че е нещо изключително!” Екипът палеонтолози открива огромни бивни, кътници, кости от скелети на мастодонти, за които се смята, че са от преди 3-4.5 милиона години. Част от извадените кости сега са в Националния природонаучен музей в София, но от години съществува идеята това уникално откритие да бъде показано в неговата естествена среда край Дорково. Бъдещият музей на открито ще наподобява “Джурасик парк” и може да се превърне в изключителен туристически обект, съчетаващ атракции и научно познание.
Когато към всичко това се прибави и близостта на крепостта “Цепина”, шансовете Дорково да посреща наистина много туристи стават реални. Подобно на “Царевец” в Търново, според проекта “Цепина” също ще бъде художествено осветена и ще стане декор за възстановки на исторически събития. Предвидена е нова маркировка за туристите, подновяване на табелите, кът за посетителите.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България