Велинград - online - Управляващите успокоиха: Общинската болница не е застрашена от закриване 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Управляващите успокоиха: Общинската болница не е застрашена от закриване
Публикувано 2010-02-09 09:31:06 от Темпо

Общинската болница във Велинград не е застрашена от закриване. Уверенията, че тук здравната реформа няма да е толкова болезнена, както на други места, дойдоха от депутата на ГЕРБ Иван Иванов и ръководители на различни нива от държавната власт.

Рядко се е случвало във Велинград в спешен порядък да се съберат толкова властимащи. На 3 февруари в голямата зала на общината пред колектива на “МБАЛ Велинград” застанаха народните представители Иван Иванов от ГЕРБ и Георги Петърнейчев от БСП, областният управител Дончо Баксанов и заместничката му Ваня Минкова, д-р Станимир Генев от Националната здравноосигурителна каза, шефовете на Районния център по здравеопазване д-р Лина Веселинова и Районната здравна каса д-р Мая Влайкова и проф. Петър Кавлаков от Медицинския университет в Пловдив. От страна на общината присъстваха председателят на Общинския съвет Мустафа Джамбаз, много съветници и заместник-кметовете, а кметът Иван Лебанов отсъства заради среща при президента Георги Първанов по същото време.
Управителят на общинската болница д-р Атанас Ташев благодари за присъствието на толкова институции. Успоредно с подкрепата за провежданата здравна реформа той заяви, че не са съгласни с условията на новия договор с НЗОК, който намалява с 47% приходите на лечебните заведения. Това вещае финансов колапс, а и не може всички общински болници да се мерят с еднакъв аршин, каза д-р Ташев и приведе данни за натовареността на “МБАЛ-Велинград” през 2009 г. Годишно общинската болница търпи загуби от около 180 000 лева заради Спешната помощ, която обслужва. С планираните за 2010 г. средства болницата няма да може да осигури качествено здравеопазване. Според медиците за провеждането на здравната реформа не е осигурено технологично време и финансов ресурс. Персоналът е на кръстопът “да бъде или не” и има 4 конкретни искания: съществено увеличение на лимита от НЗОК; да отпадне изискването за двама специалисти във всяко отделение и за патоанатом; да бъде дадена отстрочка от 2-3 месеца за регистриране на микробиологична лаборатория към болницата, за да се сключат още клинични пътеки; дейността на Спешната помощ да бъде предоставена на “МБАЛ-Велинград”. Подкрепяме протестите на общинските болници и имаме готовност също да протестираме, за да защитим съществуването на общинската болница на пазара на медицинските услуги във Велинград, каза д-р Ташев.
Подкрепата на Общинска администрация и на Общинския съвет за болницата заявиха зам.-кметът В. Цветанова и председателят М. Джамбаз.
Оказа се, че гостите са във Велинград по покана на областния управител Д. Баксанов, който определи като главно свое задължение да е връзката между местната и централната власт. Той ясно заяви недоволството си, че е научил за проблема от медиите, но въпреки това е осигурил присъствието на нужните специалисти.
С желанието проблемите да се решават в диалог д-р Ст. Генев от НЗОК защити реформата и нейната цел - пациентът да получи по-добро качество на медицинските услуги. Той не прие оценката на д-р Ташев, че изискванията на Касата са несправедливи и неосъществими, както и исканията да отпаднат нормативите за двама специалисти и патоанатом. Намалението от 47% важи за болниците в цялата страна и само за първото тримесечие на 2010 г., след което бюджетът ще се коригира и ще бъдат платени всички реално извършени дейности. Притесненията са излишни, общинската болница няма да се закрива, каза д-р Генев и препоръча да се работи по идеята за разкриване на места за долекуване на пациенти, защото това ще се финансира.
Браво на Велинград, че запази общинската болница, каза депутатът от ГЕРБ Иван Иванов. Г-н Иванов пожела проблемът да не се политизира и обясни, че за да няма нарушения и изночване на Касата, в началото на годината болниците ще получат по-малко пари, а после ще им се доплати.
Георги Петърнейчев от БСП подкрепи искането да отпадне изискването за двама специалисти в отделение, защото заради това се вадят стари дипломи и се назначават лекари само по документи. До момента реформата не е достатъчно справедлива и прозрачна и докато не приключи, държавата трябва да помага на болниците с целеви средства за ремонти и апаратура, смята депутатът.
Аплодисменти пожъна изказването на проф. Петър Кавлаков, който на младини е работил в Селище и Сърница и заяви, че едно е да живееш на Медени поляни, друго е на жълтите павета. Сбъркана е философията на здравната реформа лекарите да са ЕТ, а болниците търговски дружества. Другата грешка е, че от години държавата се отдръпна от специализацията, лекарите нямат интерес и възможност да специализират и идва вакуум на кадри, а като няма кадри, болницата се самозакрива - това е ключовият и скрит момент според професора. Той подчерта, че общината не може да стои настрани и да чака всичко от държавата, а държавата е крайно време да уточни здравната карта и да сложи нормативи за броя на болниците.
Венко Бозев, който е председател на комисията по здравеопазване в Общинския съвет, отправи въпрос към д-р Лина Веселинова защо РЦЗ е лицензирала микробиологичната лаборатория на частната “Здраве” при положение, че помещенията са на общината и дали това не е толериране на едно от здравните заведения за сметка на другото. Той припомни, че и инвентарът, който ползва в момента лабораторията, е дарен от РИОКОЗ на община Велинград.
Д-р Веселинова мотивира решението с това, че община Велинград е решавала много бавно проблемите със собствеността на лабораторията, а времето е притискало РЦЗ за сключване на договорите. Тя категорично отхвърли искането Спешната помощ да се прехвърли на общинската болница, защото това е държавно звено.
Без конкретен отговор остана въпросът на д-р Илза Попова, управител на “СБР-НК” - филиал Велинград по какви правила и в какви срокове Касата ще се разплати със здравните заведения за реално извършената дейност.
На финала на срещата депутатът Иван Иванов отправи многозначително пожелание във връзка с новия закон за здравето: “Пазете имотите на общината - те са ваши!”. Това не беше тема на спешно свиканата среща, но е тема, която бързо се задава на хоризонта и вещае нови сблъсъци в сферата на здравеопазването във Велинград.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води