Велинград - online - Имотите в “СИП” остават публична общинска собственост 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Имотите в “СИП” остават публична общинска собственост
Публикувано 2010-02-16 09:26:19 от Темпо

Преди повече от година Общински съвет - Велинград взе решение за преобразуване на общинското предприятие “Спортни имоти и плажове” в търговско дружество. Решението от 12 декември 2008 г. нагнети огромно обществено напрежение, най-вече в спортните среди, и доведе до протести срещу вкарването на спортни имоти в търговско дружество. Спорното решение бе върнато от кмета Иван Лебанов, но през януари 2009 г. бе прегласувано от мнозинството на ДПС, ВМРО и БЗНС. След това то бе оспорено по съдебен ред от три институции - кмета на община Велинград, областния управител и Окръжна прокуратура - Пазарджик.

Трите оспорвания бяха обединени в едно дело, по което съдия Александър Митрев от Административен съд - Пазарджик се произнесе на 9 февруари 2010 г. Съдът отхвърля трите жалби, като жалбоподателите ще трябва да заплатят на Общински съвет - Велинград по 50 лева за адвокатския хонорар. Оспореното решение е прието в изпълнение на правомощията на общинските съвети, без да е налице особено тежко процесуално нарушение и без да има противоречие и несъответствие с целта на закона.
Но, отхвърляйки жалбите, съдът прави важен извод: “С оспореното решение Общинският съвет е решил да преобразува общинското предприятие в еднолично търговско дружество с общинско участие, но не е взел решение за учредяване на такова.” Обжалваното решение е само първата стъпка от учредяването на ЕООД. За да стане това факт, трябва да се направят още стъпки. Една от тях е свързана с включените в активите на “Спортни имоти и пазари” недвижими имоти, които са публична общинска собственост. Според съда съветниците са приели, че към търговското дружество преминават всички активи и пасиви на общинското предприятие, но: “...имотите са предоставени единствено за управление и стопанисване, като собствеността върху същите остава публична общинска”.
Евентуалната промяна на собствеността от публична в частна общинска изисква гласуване на 2/3 от общия брой на съветниците. Дали е възможно да се случи зависи от бъдещото разположение на силите в този Общински съвет. Засега обаче имотите в “Спортни имоти и пазари” (Пазара, Плажа, Закритият басейн и др.) са публична общинска собственост, а съдебното решение подлежи на обжалване и пред Върховния административен съд.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България