Велинград - online - Веселина Ралчева, председател на асоциация “Биопродукти”: Предлагаме общини да с 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Веселина Ралчева, председател на асоциация “Биопродукти”: Предлагаме общини да с
Публикувано 2010-02-23 08:45:55 от Темпо

Велинградчани познават г-жа Веселина Ралчева от срещите през лятото на 2009 г., когато тя бе втора в листата с кандидат-депутатите от Синята коалиция. Тя е от Панагюрище, майка на три деца, частната й фирма се занимава се с производство на лавандула. Вече трети мандат е общински съветник и за пример на нашите народни избранници - има блог в интернет, където огласява позицията си по всички важни за общината и хората проблеми. В края на миналата година г-жа Ралчева бе избрана за председател нанационалната Българска асоциация “Биопродукти”, която зае категорична позиция против готвените промени в закона за генномодифицираните организми (ГМО). Според асоциацията либерализирането на законодателството ще е катастрофално за биопроизводството в България, ще затвори пазарите за нашата традиционна еко-продукция, ще доведе до необратими последици за земеделието и здравето на хората. Начело с Веселина Ралчева асоциация “Биопродукти” бе част от активното гражданско мнозинство, под чийто натиск управляващите смекчиха готвените промени в закона за ГМО, въведоха забрана за употреба на ГМО при традиционните земеделски култури и 30-километрова зона от площите в еко-мрежата “Натура”, в която не се разрешава отглеждане и опити с ГМО. Активната позиция на асоциация “Биопродукти” по темата “ГМО” ще продължи, включително с предложение към българските общини те да се обявят за “Зона, свободна от ГМО”. Това предложение си заслужава да бъде дискутирано в община като Велинград, която вижда бъдещето си като туристически център.


- Как оценявате предложения от управляващите 5-годишен мораториум за ГМО? Дали няма да се окаже, че с един такъв мораториум обществото привидно печели битка, но всъщност губи войната?
- Мораторумът не е приемливо решение за нас - всички протестиращи организации и граждани. В продължение на месеци ни се обясняваше, че Европа не допуска общи забрани, а само ясна законова политика за ГМО. В тази връзка: на първо мяста има голяма вероятност вследствие на този мораториум действително да бъде предприета наказателна процедура срещу България и да бъдем принудени да го отменим.
На второ място: мораториумът не е трайно решение на въпроса и не дава ясен знак за политиката, която смята да води страната по отношение на ГМО. Ние не виждаме причина такава конкретна политика да не бъде заявена - както чрез приемането на един добър и рестриктивен закон, така и чрез ясна политическа декларация на парламента. В момента в обществото няма колебание по отношение на ГМО. Над 90 % от хората заявяват, че не желаят ГМО в природата и в зелата на България. На отсрещната страна са само шепа лобисти на външни компании. При това положение правителството и парламента просто са длъжни да се съобразят с волята на обществото и с националните интереси на България.
- Ще продължат ли различните форми на протест срещу ГМО?
- За щастие у нас има вече едно сериозно мнозинство от млади, образовани и активни българи, които са приели като кауза защитата на природното богатство на България. При всяка следваща акция те стават повече и повече. Към тях в случая се присъединиха и не малко граждански и браншови фермерски организации. Всички ние сме приели като кауза защитата на България от ГМО и ще продължим да работим за тази кауза дори и след приемането на закона (в какъвто и да е вид). Имаме намерение тази кампания да излезе извън пределите на България и да се присъединим към европейските анти-ГМО движения.
В следващата седмица ще излезем и с призиви към общините на България да се обявят за “Зони, свободни от ГМО”. Такива региони вече има в Европа и в света, и те никак не са малко. Вече има и пет български общини, които са влезли в този списък. Борбата за чиста природа и запазване на екологичното равновесие не може да се сведе до действията срещу един закон, или да се вмести в определен брой месеци. Това е философия за развитието на планетата и трябва да се отстоява всеки ден и във всяко едно кътче на земята.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води